Najnovije vesti

MILAN ANTONIJEVIĆ NAJAVLJUJE NASTAVAK DIJALOGA: Vlast i opozicija uskoro opet za istim stolom!
Foto: Zorana Jevtić

Izbori i mediji centralne teme

MILAN ANTONIJEVIĆ NAJAVLJUJE NASTAVAK DIJALOGA: Vlast i opozicija uskoro opet za istim stolom!

Politika

Stranke se još ne izjašnjavaju da li će se odazvati novom pozivu šefa Fondacije za otvoreno društvo. Neki smatraju da razgovore treba voditi u institucijama

Dijalog opozicije i vlasti biće nastavljen za nekoliko nedelja, najavio je direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević. Osnovne teme dijaloga biće, kako objašnjava, izbori i mediji.

Možda i onlajn

Antonijević za Kurir objašnjava da je pre toga neophodno da imamo u potpunosti formiran parlament i skupštinske odbore, kao i jasne signale da postoji prostor za razgovor. Početak dijalog, kaže, zavisi i od epidemiološke situacije, mada napominje i da se u, aktuelnoj situaciji, sastanak može održati i onlajn. Priznaje da još nije siguran ko će sve odazvati pozivu za dijalog, podsećajući da je na međupartijski dijalog pre nekoliko dana pozvao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U strankama vlasti i opozicije još ne mogu da preciziraju da li će sesti zajedno za sto. Potpredsednik SNS Milenko Jovanov kaže da zasad ne može da kaže hoće li se ta stranka odazvati ovom pozivu na dijalog.

- Ako već hoće da drži okrugli sto na temu političke kulture i odnosa, ne zovu se učesnici preko medija, već se na pristojan i kulturan način upute pozivi i agenda - kaže Jovanov.

Ima važnijih stvari

Potpredsednik SPS Đorđe Milićević smatra da su trenutno druge stvari daleko važnije.

- Srbiju očekuju daleko veća iskušenja i izazovi, te smatram da treba tome da se posvetimo, a za ovo će biti vremena. Pritom, takve razgovore treba da vodimo u institucijama sistema - napominje Milićević.

Donedavni poslanik DS Balša Božović kaže da je ovo pitanje za novo rukovodstvo DS, koje će do tada biti izabrano.

SVETISLAV BASARA  

Opoziciji ne može da pomogne ni Bog

foto: Aleksandar Jovanović

Srpsku opoziciju ne može ni Bog da ujedini, a pogotovu ne Boris Tadić, kaže književnik Svetislav Basara i dodaje da mora da postoji neka ideja oko čega bi se bilo ko ili bilo šta ujedinilo, a da on ne vidi da Tadić uopšte ima ideju, kao ni oni koje je pozvao u ujedinjenje. Basara je za TV Nova ocenio da ono što nedostaje nije novo lice, već nova politika, a čak ne ni nova, već efikasna.

OPOZICIJA KOD BORIS TADIĆA  

Možda treba da idemo u više kolona

Na jučerašnjem sastanku opozicije, na koji je pozvao predsednik SDS Boris Tadić, bilo je reči o koordinaciji aktivnosti opozicionih stranaka pred buduće izbore, kada god da budu održani. Tadić je posle sastanka rekao da u Srbiji danas nijedna opoziciona organizacija nema potencijal da bude neprikosnoveni lider opozicije. Kako je najavio, u narednom periodu raspravljaće se o tome da li treba da idu u jednoj ili više kolona, a otkrio je da je on predložio više kolona. Sastanku su prisustvovali Janko Veselinović iz Udružene opozicije Srbije, lider DSS Miloš Jovanović, Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne davimo Beograd“, Aris Movsesijan iz Nove stranke, Đorđe Vukadinović, doskorašnji poslanik, Sergej Trifunović i Pavle Grbović iz PSG i Vojin Biljić iz Dosta je bilo.

Kurir.rs/ I. Ž.  Foto: 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...