NASTAVNO-NAUČNO VEĆE POTVRDILO PLAGIJAT: Danicu Popović čeka i otkaz?
Foto: Printscreen Youtube

apsolutnom većinom izglasano da je prekršen kodeks

NASTAVNO-NAUČNO VEĆE POTVRDILO PLAGIJAT: Danicu Popović čeka i otkaz?

Politika -

Drago mi je što je tipičan predstavnik lažne univerzitetske elite razobličen, kaže podnosilac zahteva za utvrđivanje plagijata Aleksandar Jakšić

Profesorka Danica Popović i zvanično je plagijatorka, zbog čega će, po svemu sudeći, dobiti javnu osudu koja po automatizmu vuče i otkaz.

Naime, Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta u Beogradu danas je apsolutnom većinom izglasao da je prekršen član 22 Kodeksa profesionalne etike, koji definiše plagijat. Ovim je i zvanično stavljena tačka na aferu "plagijat", a ostalo je da profesorki Danici Popović zvanično bude izrečena sankcija.

Neuspeli pokušaj odbrane

Kako Kurir nezvanično saznaje, Popovićeva je imala zaštitu od pojedinih kolega, ali je ostatak kolektiva ipak glasao da je prekršen etički kodeks i da je ona ukrala prevod svog pokojnog kolege Stojana Babića i potpisala ga kao svoj.

- Profesori Dejan Šoškić, Milojko Arsić i Ivan Vujačić, koji su bliski Demokratskoj stranci, želeli su da je zaštite, pa su apelovali da se Popovićeva ne kažnjava, čemu se oštro suprotstavio ostatak kolegijuma - priča izvor Kurira.

Najteži akademski prekršaj

foto: Marina Lopičić

Aleksandar Jakšić, podnosilac zahteva za utvrđivanje plagijata Danice Popović, kaže za Kurir da su profesori Ekonomskog fakulteta zaštitili ugled te ustanove:

- Pokazali su da ugled i integritet našeg fakulteta ne mogu da dovedu u pitanje osobe poput Danice Popović, Dejana Šoškića, Milojka Arsića i Ivana Vujačića. Iskreno im čestitam na tome. Plagijat Danice Popović je konačno dokazan, a kako plagijat predstavlja najteži akademski prekršaj na univerzitetu, nema sumnje da će njoj biti izrečena mera javne osude. Za dokazane plagijatore nema mesta na Ekonomskom fakultetu. Drago mi je što je tipičan predstavnik lažne univerzitetske elite razobličen i što ljudi u Srbiji konačno mogu da vide ko su osobe koje nama drže moralne pridike.

Kurir.rs/S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track