cilj dijaloga

MILOVAN DRECUN U USIJANJU DANA KURIR TELEVIZIJE: Da li se Lajčaku žuri da reši pitanje Kosova?

Politika -

U aprilu ističe godinu dana od kada je Miroslav Lajčak izabran za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine. Ova informacija, kao i brojni potezi mogu ukazati na to da se Lajčaku žuri da ovo pitanje što pre reši. U Prištini je Lajčak u dvodnevnoj poseti saslušao njihov stav i predloge rešenja, a danas će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Da li će izjave nakon sastanka biti iste kao što su i do sada? Koliko je važno to što se ova poseta realizuje uoči Briselskog sastanka na najvišem nivou, kada će se na stolu naći pitanje Zajednice srpskih opština kao i pitanje imovine, koja su definisana Briselskim sporazumom ali ne i rešena?

Gost Usijanja Dana Milovan Drecun, bivši predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju i narodni poslanik. Autor i voditelj Ivana Majstorović.

foto: Printscreen

- Od Lajčaka smo naučili da nešto kažea da ne kaže ništa.Od Tačija i Hotija smo čuli mnogo konkretnije, oni odmah hoće temu međusobnog priznanja. O tome nema razgovora,ovo nisu razgovori dve države. To nam ne pada na pamet. Svi smo dužni da se držimo Rezolucije Narodne skupštine, kaže Drecun.

- Albanci uporno govore da treba da i priznamo. Sad je interesantan Lajčak. Mislim da on nije dobro proučio materiju, pa su neke njegove izjave dvosmislene. On će morati da saopšti Vučiću šta je rekao o ZSO. Otkud njemu pravo da u izjavama revidira Briselski sporazum? U njemu nema odredbi o Ustavnom sudu Kosova.

foto: Printscreen

- Ne može da se formira ZSO tek kad se postigne taj sveobuhvatni sporazum. Neće dva puta da nas prevare. Lajčak izgleda nama to poručuje a Albanci traže međusobno priznanje.

- Postoje dve nove informacije,jedna je da će pregovori biti nastavljeni, ali se ne zna ništa o pravljenju ZSO. Čuli smo i ono što u Prištini nije rekao ,da je normalno očekivati promenu tzv. Ustava Kosova. Nisu približeni stavovi dve strane i videćemo šta će Lajčak učiniti. Za EU bi bio veliki neuspeh prekid pregovora.

- Imamo plan implementacije, i samo treba da se formira SZO.

- Bolno pitanje nestalih osoba treba da se rešava bez politizacije. Pitanje je šta je bilo u hladnjačama, to pitanje treba razrešiti.

- Albanci misle da je normalizacija samo ako ih Srbija prizna.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track