NATO O KANCELARIJI RUSKOG MINISTARSTVA ODBRANE U BEOGRADU: Poštujemo vojnu neutralnost Srbije!
Foto: Profimedia

reagovali

NATO O KANCELARIJI RUSKOG MINISTARSTVA ODBRANE U BEOGRADU: Poštujemo vojnu neutralnost Srbije!

Politika -

Neimenovani zvaničnik NATO izjavio je povodom najavljenog otvaranja kancelarije Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu da alijansa u potpunosti poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

"Pozdravljamo partnerstvo sa Srbijom i u potpunosti poštujemo njenu odluku o vojnoj neutralnosti. Možemo razvijati snažne odnose sa partnerima, poput Austrije ili Finske, a da nisu članovi. U potpunosti poštujemo njihovu odluku da se ne pridruže NATO-u, baš kao što poštujemo odluku drugih da se pridruže", naveo je zvaničnik na pitanje Glasa Amerike o otvaranju kancelarije ruskog ministarstva u Beogradu.

Neimenovani zvaničnik NATO Glasu Amerike nije odgovorio na više pitanja, medju kojima da li bi namera ruske strane mogla da utiče na članstvo i angažman Srbije u programu Partnerstvo za mir i da li bi otvaranje kancelarije ruskog Ministarstva odbrane moglo da pospeši saradnju tri strane ili pak da doprinese nekom vidu napetosti na tom području.

"U vezi sa konkretnim pitanjima koje ste pokrenuli upućujem vas na ruske i srpske vlasti radi bilo kakvih komentara", navedeno je u pisanom odgovoru.

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je u utorak da je pokrenuta procedura otvaranja predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji, u skladu sa sporazumom vlada dve zemlje. Tome je prethodila odluka Vlade Rusije kojom je ovlastila Ministarstvo odbrane da otvori kancelariju u Srbiji.

Neimenovani zvaničnik NATO ukazao je i na blisko partnerstvo Severnoatlantske alijanse i Srbije, navodeći da saradjuju da bi bili bolje pripremljeni za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara.

"Pomažemo Srbiji da reformiše svoje bezbednosne snage i institucije, a NATO obučava srpske vojnike za medjunarodne mirovne misije. Srbija i NATO su zajedno radili na obuci iračkih vojnih medicinara pomažući iračkim oružanim snagama. I tokom proteklih 20 godina uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji u uništavanju više od 230 tona zastarele municije", navodi se u odgovoru.

Kurir.rs/Beta

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track