GORDANA ČOMIĆ: Nedostaje nam kultura dijaloga i kompromisa
Foto: Marina Lopičić

sednica Odbora za ljudska i manjinska prava

GORDANA ČOMIĆ: Nedostaje nam kultura dijaloga i kompromisa

Politika
19:38h

BEOGRAD - Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas da je cilj tog ministarstva da unapredi politički dijalog i nivo ljudskih prava, kako bi Srbiju za godinu dana Evropska komisija bolje ocenila. Na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava Čomić je istakla da je Srbija u poslednjem izveštaju Evropska komisija ocenjena najlošije, ocenom 2,2, pa je cilj da se za godinu dana situacija popravi za najmanje 20 odsto i sledeće godine bude bar 2,65. Ministarka Čomić je rekla da društvu nedostaje kultura dijaloga i kompromisa, a da je to srž vladavine prava, da dijalog mora nekad početi i da smatra kako Srbija ima potencijal za bolje društvo.

Ona je rekla da svoj plan rada prvo predstavlja narodnim poslanicima jer je to po zakonu i jer želi da čuje mišljenja i sugestije. "Rečenicu da je zakon dobar, ali nema političke volje da se sprovede krunićemo svakog dana jer je besmislena, i ne sme da ima ili nema volje da se zakon sprovede", rekla je Čomić.

Ona je najavila da će ministarstvo osim dijaloga, predložiti razmatranje efekata Zakona o ravnopravnosti polova, kao i razmatranje Zakona o zabrani diskriminacije, Zakon o istopolnim zajednicama i još nekoliko rešenja u oblasti ljudskih prava. Narodni poslanici pohvalili su, kako su rekli, hrabrost Gordane Čomić da prihvati ulogu ministarke i izneli joj niz svojih predloga za unapređenje rada ministarstva na čijem je čelu.

Poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec rekao da je Čomić doživela satanizaciju posle prihvatanja ministarske funkcije, ali da je dijalog potreban sa svim društvenim grupama i da je dobro što su predsednik republike i predsednica vlade tu temo podigli na nivo ministarstva. Poslanica Sandra Joković, sa liste "Aleksandar Vučić za našu decu", istakla je da kao predstavnica romske nacionalnosti smatra da je potreban sektor u ministarstvu koji će se baviti pitanjima Roma i da bi visokoobrazovani Romi mogli u ministrastvima za rad, prosvetu i u ovom novom ministarstvu daju veliki doprinos inkluziji Roma kao pomoćnici ministra ili državni sekretari.

Njene stavove elaborirao je kolega sa iste liste Dragoljub Acković koji je rekao da su trenutno Romi u veoma teškoj situaciji i da analize pokazuju da je Rom šest puta siromašniji od Srbina ili drugog građanina. "Kad sam 2012. otišao u Kancelariju za ljudska i manjinska prava tamo je radilo šestoro Roma, kad sam 2017. godine izašao tamo je ostala da radi samo jedna Romkinja", rekao je Acković i naveo da je Aleksandar Vučić više puta ponovio da je u administraciji potrebno više Roma. Poslanik PUPS-a Aleksandar Jovanović poručio je da ministarstvo treba da neguje poseban odnos sa medijima i da teme o dijalogu i ljudskim pravima treba da budu zastupljenije. Minstarka Čomić zahvalila je na kraju sednice Odbora za ljudska prava svim poslanicima i najavila da će sva pitanja koja su danas otvorena biti tema dijaloga u narednom periodu.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track