ALBANCI NEMAJU NI TRUNKE STIDA: Policija upada u srpske apoteke u Severnoj Mitrovici i pokušava da OTME LEKOVE (VIDEO)
Foto: Printscreen

NOVA drama

ALBANCI NEMAJU NI TRUNKE STIDA: Policija upada u srpske apoteke u Severnoj Mitrovici i pokušava da OTME LEKOVE (VIDEO)

Politika -

Ministarstvo zdravlja lažne države Kosova u saradnji sa carinom i policijom organizovalo je danas upad u apoteku u Severnoj Mitrovici kako bi zaplenili lekove koji nisu registrovani u zdravstvenom sistemu Kosova i Metohije.

Zahvaljujući meštanima Mitrovice koji su se u velikom broju okupili ispred jedne od apoteka, nijedan lek nije zaplenjen, navodi portal Kosovo online.

Vlasnik apoteke u koju je izvršen upad Blagoje Savić rekao je da je razlog za današnju akciju političke prirode.

- Registrovan sam i plaćam porez. Traže da celokupni lekovi i roba bude sa Kosova, a to je nemoguće. Naši zdravstveni radnici i doktori prepisuju druge lekove i nije isti sistem zdravstva Kosova i Srbije. Prvo treba da doktori pređu na njihov sistem zdravstva, pa tek onda apoteke - rekao je Savić.

Vlasnik druge apoteke Vojkan Laketić rekao je da je akcija organizovana kako bi se izvršila provera da li su lekovi koji se prodaju u srpskim apotekama registrovani u zdravstvenom sistemu lažne države.

- Problem je što naši lekari rade po srpskom sistemu, a to znači da lekari prepisuju lekove koji su registrovani u srpskom sistemu. Ako uzmete jednu prosečnu apoteku u Severnoj Mitrovici, više od 80 odsto lekova nije registrovano u sistemu KiM, a oni su sad došli da zaplene te lekove. I to usred pandemije. Pri tome nisu nosili zaštitnu opremu, a ušlo je njih 15-oro unutra - ispričao je Laketić.

Za tu situaciju je prema njegovim rečima kriva isključivo Priština koja se pre pet godina sporazumima u Briselu obavezala da će registrovati sve naše proizvode, a od tog obećanja nije bilo ništa.

Laketić je rekao da su vlasnici veliku podršku dobili i od građana Severne Mitrovice, ali je pitanje šta će biti sutra.

Ceo svet treba da vidi kako Albanci otimaju lekove

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da su inspektori iz Prištine upali u apoteke u severnoj Kosovskoj Mitrovici kako bi zaplenili lekove koji nisu na listi lekova jednostrano proglašene nezavisne države Kosovo.

Petković je naveo da postoje i fotografije na kojima se vidi kako ti inspektori otimaju narodu ispred apoteka lekove i istakao da tu sliku treba da vidi ceo svet.

- Ceo svet treba da vidi kako nam u vreme epidemije otimaju lekove i otimaju pravo ljudima da se leče i to samo zato što su Srbi - istakao je Petković na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

Podsetio je da Srbi nemaju pravo da se leče u Prištini.

- Situacija u albanskim sredinama je katastrofalna, kod nas je nešto bolja, ali je teška. Srbija čini sve da pomogne naš zdravstveni sistem na KiM i u srpskim sredinama situacija je bolja, ali teška i u situaciji kada treba da budemo ujedinjeni, neko koristi epidemiju i virus korona da otima lekove Srbima ispred apoteke - kazao je Petković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track