Najnovije vesti

PALMA U SKUPŠTINI: Srbija dobro stoji jer ima manje korisnika, a više obveznika
Foto: Printscreen

JEDINSTVENA SRBIJE ĆE GLASATI ZA PREDLOŽENE ZAKONE

PALMA U SKUPŠTINI: Srbija dobro stoji jer ima manje korisnika, a više obveznika

Politika

Predsednik i šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je danas u Skupštini da će njegova stranka glasati za predložene zakone.

Palma je želeo da ukaže na nešto što građani Srbije "ne mogu da shvate", a to su različiti stavovi o našoj zemlji Međunarodnog monetarnog fonda i Fiskalnog saveta Srbije.

"Kada su u pitanju penzije i plate onda dođe do tog vakuma između države Srbije i Fiskalnog saveta. Da li će biti povećane penzije i plate, šta su argumenti, šta su činjenice i po kojoj to metodologiji radi Fiskalni savet gde ima dosta stručnih ljudi. Mi treba da se koristimo činjenicama i kada su u pitanju nova radna mesta, a to znači da imamo danas manje korisnika, a više obveznika. To nije bio slučaj ranijih godina i iz godine u godinu se povećava broj zaposlenih. Ali uvek kada slušam Fiskalni savet postoje neke primedbe. Ne kažem da nije dobronamerno, ali se dovode u zabludu oni koji očekuju da se povećaju plate i penzije", rekao je Palma i dodao:

"Fiskalni savet treba da obrati pažnju i na temu boniteta preduzeća, privatnog preduzetnika i onih koji ovoj državi plaćaju porez, a bonitet je važan za dobijanje kredita. Nekada je knjigovodstvena vrednost bila nekoliko puta manja od tržišne vrednosti preduzeća. Danas vrednost kapitala ne pada, kao što je to nekad bilo".

On je poručio da je važno obratiti pažnju i na amortizaciju preduzeća.

"Nije isto sa fabrikama koje rade sa pet odsto kapaciteta i onima koje rade sa 100 odsto. Moramo da vidimo kako ćemo tu amortizaciju da uvećamo, da se ne desi da tržišna vrednost kapitala bude manja od građevinske vrednosti i onda štetu ima i vlasnik kapitala i država. Ja ovo govorim kao privrednik 40 godina i govorim iz prakse".

Palma je Fiskalnom savetu poručio da život nema vremena da čeka.

"Kada govorimo o Hartijama od vrednosti, 98 odsto građana Srbije ne zna šta su Hartije od vrednosti, jer ih jednostavno ne interesuje. Nadležni moraju da upoznaju građane Srbije sa tim pojmom. Srbiju su svi pohvalili i MMF i oni koji određuju na osnovu čega Srbija ide prema gore kada je u pitanju Bruto društveni proizvod. Danas i evropski giganti imaju manji rast društvenog proizvoda od Srbije", jasan je bio Marković i nastavio:

"Srbija je stvorila odlične uslove za dolazak investitora i u situaciji pandemije je država Srbija dala tri plate po 30.000 dinara i dve po 18.000 dinara, a da se pitao Fiskalni savet oni bi rekli: 'Ajde malo da sačekamo'. Ali život nema vremena da čeka. Mi imamo dobar Zakon o javnim nabavkama, ali ima i mane. Agencija za borbu protiv korupcije treba da se pozabavi tim problemom, a to je reketiranje ljudi koji izlaze na tender. Neko izađe na tender i onda se u tenderskoj dokumentaciji nađe na primer reč 'možda' i onda se čeka tri meseca saglasnost. Podnese se žalba i tri meseca se čeka. Ko su ti subjekti, a ima ih oko 15, koji to rade sve vreme i reketiraju i trgovce i proizvođače. Mora da se vidi ko su subjekti koji izlaze na tender, da li su to preduzeća oformljena pre dve-tri godine bez radnog iskustva, osim jednog posla koji se tiče onoga čime se tender bavi. Molim nadležnu komisiju da se oglasi tim povodom, odnosno da objasni tu rupu u zakonu".

Palma je poručio: "Nađite krupne zverke, a ne siromašne opštine".

"Ovde smo čuli kako su četiri siromašne opštine napravile neke propuste u vreme izborne kampanje, odnosno ne zna se da li su potrošili na primer 700 evra više ili manje. Ajmo one krupne zverke da nam budu tema, ali tema sa materijalnim dokazima, a ne da kažu iz Agencije za borbu protiv korupcije našli smo te i te siromašne opštine ili neke partije koje nisu prešle cenzus i odakle će da plate to što treba da plate. Nisam za to da se ne plaćaju kazne, ali ja sam očekivao u izveštaju nadležne agencije da se pomenu imena i nazivi kompanija koje krše zakon".

Prvi čovek Jedinstvene Srbije kaže da ne želi da bude policajac niti da upire prst ni u koga, već da je "čovek iz života".

"I želim da vidim nekoga ko se bavi javnim nabavkama da li će se baviti ovom temom. I da vidimo ko su tih 15-20 koji izlaze na konkurse, a to im nije glavna delatnost. Nekada ako ste transportna ili građevinska firma niste mogli da izađete na tender za prehranu. A danas i vulkanizer može da se prijavi i da prodaje i jogurt i kiselo mleko. Može Vučić da se iskida i da ne spava danima, ali vi koji dajete izveštaj morate da kažete: 'Taj i taj je uradio to i to", rekao je Marković i zaključio:

"Ja govorim ono što mislim, nikoga ne vređam, ali dajem sebi za pravo da imam svoju autonomiju. Onaj ko nema autonomiju treba da ide da čuva koze. Mi treba da budemo jedinstveni i da se borimo zajedno protiv nečega, a to je nevidljivi korona virus, što ne znamo koliko će da traje".

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...