godišnjicA DEJTONSKOG SPORAZUMA

ŠTA DONOSI POSETA SERGEJA LAVROVA SRBIJI I RS: Saša Adamović i Aleksandar Čotrić gosti Usijanja dana (Kurir televizija)

Politika -

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boraviće sutra u poseti Srbiji, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandom Vučićem.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na dan kada je pre 25 godina potpisan Dejtonski sporazum u Parizu, boravi u BiH. Kakva je uloga Rusije u regionu? Da li je poseta Lavrova ujedno i poruka zapadu?

foto: Kurir

O poseti uvaženog gosta iz Rusije u emisiji Usijanje dana na Kurir televiziji večeras govore Saša Adamović, istoričar i Aleksandar Čotrić, član Skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

Autor i voditelj Ivana Majstorović.

foto: Kurir

- Postoji simbolika što je Lavrov danas u BiH. Danas je 25 godina od Dejtona, t je važan datum, ovih dana se oko toga svašta dešava, između ostalog i ono zloglasno slušanje u Kongresu SAD. Neki se zalažu na tzv "treću fazu Dejtona", odnosno razvlašćivanje RS. Videli smo novog američkog predsednika Bajdena koji je rekao da je u BiH posao ostao nedovršen i to bi sve trebalo da nas zabrine, kaže Saša Adamović.

foto: Kurir

- Poseta Lavrova ima simbolični i praktični deo. Rusija je bila aktivni učesnik procesa, i u Savetz za impelentaciju je nadlgedala sprovođenje. Moskva želi da potvrdi svoje interesovanje i pokaže Zapadu da je i dalje bitan činilac i d aželi da sačuva svoje prisustvo. Naravno, postoje i jaki interesi Rusije u RS i Srbiji, kaže Čotrić.

- Podrška Rusije je ojačala naš položaj. Do 2008. imali smo potpuni monopol zapadne politike na Balkanu, a onda je postalo jasno da se Srbija tretira slično kao i ranije. Ali se od 2008. promenila situacija., porastao je uticaj Rusije, kao i Kine, pa i Turske. A to je stabilizovalo položaj Srbije i dalo nam manevarski prostor. Ali nama ostaju dva glavna problema, Kosovo i Republika Srpska čiji nestanak žele u Sarajevu. Nadam se da i će i oni koji se ne slažu sa nama, "složićemo se da se ne slažemo" i potražiti put za saradnju za Srbijom. Mislim da ćemo imati manevarski prostor, kaže Adamović.

- Mi smo jedna od retkih zemalja Evrope koja se nije pridružila sankcijama protiv Rusije, imamo koristi u saradnji. EU ostaje naš spoljnopolitički prioritet, kaže Čotrić.

- Suština međunarodnih odnosa je balansiranje, a ti odnosi se ne mogu preklapati u svemu sa velikim silama. Danas se sa Rusijom dosta poklapaju naši interesi. Ali treba strepeti što se u SAD vraćaju neke ličnosti koje pamtimo po zlu iz 90-tih. Zapad želi unitarizaciju BiH. Bojim se i da su naše evrointegracije na dugačkom štapu. Promene Dejtona bi mogle donesti destabilizaciju i probleme, kaže Adamović.

Vučić je danas rekao da ga je Dodik obavestio o napadima na RS?

- To nije ništa novo, sigurno je vođen razgovor i zbog Lavrova, i zbog korone, ali uvek je jedna od tema nastojanje da se RS ograniče nadležnosti i izvršne vlast. Ti strahovi dobijaju na opravdanju zbog najave administracije SAD, kaže Čotrić.

- Garant stabilnosti RS, BiH i regiona je dosledno poštovanje Dejtonskog sporazuma, kaže Adamović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track