ZORAN MILIVOJEVIĆ

VELIKI IZAZOVI ZA SRPSKU DIPLOMATIJU: Evo šta će biti sa potpisanim sporazumom u Vašingtonu iz septembra (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Da u narednoj godini srpsku diplomatiju očekuju veliki izazovi i da je pred njom težak zadatak slažu se mnogi.

Posle promene američke administracije i velikih primedbi iz Evropske unije na neusklađenost politike Beograda sa Briselom, za očekivati je burnu diplomatsku godinu.

Diplomata Zoran Milivojević o ovoj temi govorio je u "Usijanju dana" na Kurir televiziji, gde se dotakao i stanja u regionu, ali i sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu u septembru ove godine.

- Ovaj region je postao interesantan, zbog promena i geopolitičkih interesa, i prisustva rivala na globalnoj sceni. Kad je reč o EU to je predmet posebnog interesovanja. Na ovom prostoru su bila tri važna pitanja: Kosovo, Makedonija i BiH. Što se tiče SAD, imaćemo dinamičnu iduću godinu sa puno izazova za Srbiju i sa puno potrebe za ozbiljnim ponašanjem.

- Region postaje interesantan i veoma značajna za EU. Imaće mo dinamičnu iduću godinu, sa puno izazova za Srbiju.

To nije klasičan međunarodi ugovor, već politički sporazm, koji će zavisiti od volje Vašingtona da ga sprovede. Ima logike da ekonomski deo i deo oko Izraela bude prihvatljiv za SAD. Amerika je ozbiljna država, i ona će biti prisutna u regionu zajedno sa EU za razliku od perioda ranije za vreme Trampa, zbog Rusije i Kine.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track