MINISTAR SELAKOVIĆ: Konstante spoljne politike Srbije ekonomska diplomatija i sunarodnici
Foto: MSP

Ministarstvo spoljnih poslova

MINISTAR SELAKOVIĆ: Konstante spoljne politike Srbije ekonomska diplomatija i sunarodnici

Politika -

BEOGRAD - Konstante spoljne politike Srbije su očuvanje mira i stabilnosti u regionu, evropske integracije, dijalog o Kosovu i Metohiji, kao i razvoj regionalnih odnosa, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Gostujući na TV Pink on je kao poseban prioritet ministarstva istakao brigu o sunarodnicima u regionu i dijaspori, ali i ekonomku diplomatiju. On je naglasio i da se u poslednjih šest godina Srbija privredno oporavila i promenila svoje privredno lice.

"Nedostaje nam ekonomska diplomatija, time treba više da se bavimo. Imamo čime da trgujemo i šta da prodajemo. Imamo 103 diplomatska predstavništva, a Ministarstvo spoljnih poslova treba da bude jedan od glavnih promotera Srbije", rekao je on.

Trenutno Srbija ima 32 upražnjena mesta za diplomatske predstavnike u inostranstu, rekao je on i dodao da su upražnjena i tri rukovodeća u kulturnim centrima u inostranstvu. Govoreći o prijateljima koje Srbija ima u svetu on je ocenio da zahvaljujući ozbiljnoj, mudroj i vizionarskoj poltici naša zemlja ima kome da se obrati kakda je teška situacija, i kada treba pomoć, ali i da sada i Srbija može da pomogne što dugo nije bio slučaj.

Selaković je naveo tradiconalna prijateljstva sa Ruskom Federacijom i Kinom, državama sa afrikčkog kontinent i iz arapskog sveta, a kao zemlje prijatelje u EU naveo je Mađarsku i Kipar. "Mi treba da pokušamo da gradimo ozbiljna partnerstva u međunarodnoj zajednici", rekao je on i naveo da se Srbija trudi da to učini i sa zemljama zapada posebno istakavši odnose sa SAD na čijem unapređenju radi novi ambasador Marko Đurić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track