DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM PETKOVIĆ: Pred svake izbore u Prištini najbolji im je "sport" antisrpska retorika
Foto: Marina Lopičić

tv gostovanje

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM PETKOVIĆ: Pred svake izbore u Prištini najbolji im je "sport" antisrpska retorika

Politika -

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da se pred svaki izborni proces u Prištini ponavlja "antisrpska retorika", a povodom objave Evropske komisije na Tviteru da se "aktuelni predsednik Kosova sastao sa komesarom za proširenje Oliverom Varheijem" upitao po kom sporazumu je EU priznala Kosovo.

Petković je gostujući na TV Hepi rekao da se svaki put u izbornoj kampanji u Prištini albanski političari utrkuju kako da povećaju svoj rejting, a najbolji način za to je očigledno da "udare po predsedniku Aleksandru Vučiću, Srbiji i srpskom narodu".

On je dodao da su albanski političari shvatili da im je najbolji "sport" antisrpska retorika, jer rezultate nemaju i stanje im je katastrofalno u svim oblastima.

Povodom tvita EK, Petković kaže da je odmah reagovao i zatražio da EU objasni po kom sporazumu su priznali Kosovo i da li su se u vezi sa tim dogovorili možda sa Grčkom, Kiprom, Rumunijom, Slovačkom ili Španijom? Petković kaže da EU i sve njene službe i tela, uključujući i Evropsku komisiju, moraju da budu statusno neutralne po pitanju KiM.

"Jer, ako oni priznaju KiM, čemu onda dijalog?", pita Petković i dodaje da dijalog u Briselu između Beograda i Prištine upravo postoji zbog toga da bi došlo do normalizacije odnosa, a ne do nekakvog međusobnog priznanja.

Petković dodaje da Vljosa Osmani, izjavom da Beograd treba pritisnuti da ispuni sporazume, ne želi da razume ili se pravi naivna, jer je Beograd sve ispunio.

Zaključio je i da je Srbija međunarodno priznata država, članica međunarodnih organizacija i da joj ne treba nikakvo priznanje već kompromisno rešenje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track