PRLJAVI DAKA: Davidović tajno snimao sastanke opozicionih i crkvenih aktera da bi ih UCENJIVAO!
Hoće apsolutnu moć Miodrag Daka Davidović, Foto: HappyTV princtscreen

VELIKO ISTRAŽIVANJE KURIRA

PRLJAVI DAKA: Davidović tajno snimao sastanke opozicionih i crkvenih aktera da bi ih UCENJIVAO!

Politika -

Ovaj kontroverzni crnogorski moćnik uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori snimio i susret pod Ostrogom u septembru 2020. i to nameravao da iskoristi protiv lidera Demokratskog fronta, koji se tada navodno sukobio s pokojnim mitropolitom Amfilohijem

Finansijska snaga kontroverznog crnogorskog moćnika Miodraga Dake Davidovića glavna je poluga kojom on svih ovih godina stiče ogroman uticaj u političkim, ali i crkvenim krugovima.

Kako to radi ovaj moćnik iz Nikšića, najbolje pokazuju saznanja iz bezbednosnih krugova o tome da je Davidović uoči poslednjih parlamentarnih izbora tajno snimao sastanke tada opozicionih i crkvenih aktera kako bi ih kasnije diskreditovao ili ucenjivao. Prema tim saznanjima, navodni snimak susreta pod Ostrogom iz septembra 2020. Davidović je nameravao da iskoristi protiv lidera Demokratskog fronta jer je zabeleženo da je jedan od njih navodno verbalno napao mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Pokazatelj da Davidović ne bira sredstva kako bi obezbedio uticaj i u crkvenim krugovima je i to što je, prema raspoloživim operativnim podacima, dao ogroman novac kako bi ostvario jedan od najvažnijih zadataka - lobiranje da na patrijaršijski tron postavi budimljansko-nikšićkog vladiku Joanikija ili diseldorfskog vladiku Grigorija. Raspoloživi podaci otkrivaju da je Davidović u tu svrhu utrošio velike pare i potegao sve svoje bezbednosne, političke i crkvene kontakte.

Dakini favoriti za poglavara SPC  Joanikije i Grigorije
Dakini favoriti za poglavara SPC Joanikije i Grigorijefoto: Dado Đilas

Veliki ulog

Jer ulog je osvajanje još jednog centra uticaja koji bi mu znatno pomogao da dospe u poziciju da odlučujuće utiče na politička zbivanja ne samo u Crnoj Gori već i u Srbiji, BiH i drugim zemljama u okruženju, što je njegov krajnji cilj. Davidović je dugi niz godina bukvalno kupovao uticaj, ali i podršku SPC. Svoj novac, stečen uglavnom nelegalnom trgovinom cigaretama, naftom i oružjem, davao je i u izgradnju mnogih verskih objekata i tako usput zaradio i ugledna crkvena odlikovanja. To mu je, između ostalog, pomoglo da po svojoj meri kreira političke prilike u Crnoj Gori.

U slučaju Davidovića, politika, crkva i biznis su tesno povezani, te je on u svakoj od ovih sfera obezbedio kanale za svoje delovanje, i to zahvaljujući novcu stečenom brojnim poslovnim kombinacijama, u koje su uvek upleteni ljudi iz miljea politike, tajnih službi i kriminala u zemlji i inostranstvu.

Kanali

Ova nesumnjiva finansijska moć postavila je kontroverznog Miodraga Daku Davidovića na mesto gospodara mnogih političkih aktera u Crnoj Gori. On primenjuje isti model za kupovinu uticaja i u crkvi i u politici. Kao što smo već pisali, Davidović je dugi niz godina pažljivo kanalisao svoje novčane donacije i tako presudno uticao na političke događaje, poput onog poslednjeg - da Zdravko Krivokapić postane crnogorski premijer.

Miodrag Daka Davidović je bio u fokusu javnosti decembra 2019. godine, kada je preživeo pokušaj ubistva snajperom. Sve se dogodilo u poznatom beogradskom hotelu, i to dok je sedeo s vladikom Joanikijem.

FAMA O AMANETU

Izmislio testament Amfilohija zbog politike

Amfilohije Radović
foto: Marina Lopičić

Davidović je i u smrti Amfilohija pronašao prostor za svoje delovanje, pa je u javnosti kreirao famu o amanetu koji je navodno ostavio pokojni mitropolit. Ipak, u crkvenim krugovima negiraju ove Davidovićeve tvrdnje i ukazuju da je on iskoristio okolnost da se nalazio na bolničkom lečenju od koronavirusa u isto vreme kada i mitropolit, pa mu je predložio da Krivokapiću prenese njegove eventualne poruke. Nakon smrti Amfilohija, Davidović je javnosti prezentovao da mu je mitropolit ostavio svoj amanet, što je bio još jedan manevar kojim je hteo da za sebe prigrabi ulogu čoveka od koga sve zavisi.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: HappyTV princtscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track