PONOVO POKRETANJE PREGOVORA

SRBIJA KONSTRUKTIVNA: Traži kompromisno rešenje za Kosovo! Priština i dalje SABOTIRA pokušaje dogovora (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Za razliku od Prištine koja je do sada više puta opstruirala pokušaje iznalaženja rešenja, Srbija izgleda ponovo preuzima ulogu pokretača pregovora.

-Mi moramo da budemo konstruktivni, mi moramo da razgovaramo. Vučić je opet sa Makronom podvukao tu poziciju Srbije – da je konstruktivna i da hoće da razgovara – kaže Jelena Vukočić, politički analitičar.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju ističe da diplomatske aktivnosti koje Beograd vodi ukazuju na to da se traga za kompromisnim predlogom.

-Od strane Beograda naravno da je uvek moguća neka nova inicijativa, da bude nekih novih predloga. Uostalom i diplomatske aktivnosti koje Beograd sprovodi, posebno predsednik Vučić, ukazuju na to da se traga za tim jednim mogućim predlogom kako da izgleda to kompromisno – kaže Milovan Drecun.

Jelena Vukočić ističe da je Kosovsko pitanje jedan Gordijev čvor:

-Jako je teško pričati o tome šta je kompromisno rešenje, šta je uopšte rešenje koje bi zadovoljilo obe strane u ovoj situaciji. Kosovsko pitanje je jedan Gordijev čvor, jedno jako mučno, teško pitanje - kaže Jelena Vukočić, politički analitičar.

Sa druge strane Drecun ne neguje optimistične nade kada je u pitanju uspostavljanje kompromisnog rešenja:

-Kada govorimo o kompromisnom rešenju, mi ne govorimo o nečemu što je već gotova stvar, o nekom zaokruženom predlogu. Treba tragati za tim kompromisom – kaže Drecun i ističe da se neće mnogo toga promeniti posle izbora u Prištini i nakon uspostavljanja nove administracije u Beloj kući. -Ja sam veliki pesimista, moram da kažem. Priština će biti ohrabrena da nastavi sa tim nekim jednostranim potezima koji su potpuno suprotni interesima Beograda- kaže Drecun.

Dosadašnje iskustvo pokazalo je da Priština nije spremna na bolna odstupanja od svojih maksimalističkih ciljeva i da u ovom trenutku ne treba očekivati progresivan korak u stavovima, zaključuju stručnjaci.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track