VUČIĆ U KURŠUMLIJI: Srbija će biti šokirana onim što će da sazna i vidi! Jedini sam u Predsedništvu koji nema antitela
Foto: Tanjug Printscreen

kasarna "Toplički ustanak"

VUČIĆ U KURŠUMLIJI: Srbija će biti šokirana onim što će da sazna i vidi! Jedini sam u Predsedništvu koji nema antitela

Politika -

* Za svako dete na KiM biće obezbeđeno po 100€

* Moguće odlaganje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

KURŠUMLIJA - Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Kuršumliji sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima je razmatrana aktuelna politička situaciju na Kosmetu

Vučić je rekao da se danas razgovaralo o predstojećem dolasku Miroslava Lajčaka i nastavku razgovora i dijaloga u Briselu, sa kakvim se problemima Srbija suočava.

Nova finansijska pomoć

Istakao je i da svi oni koji žive na KiM mogu da očekuju novu finansijsku pomoć, kao i nazaposleni koji će dobiti po 200 evra, a i za svako dete biće obezbeđeno po 100 evra.

Adria Media
foto: Adria Media TV

- Želimo da ljudi nastave da se bore i da čuvaju svoja ognjišta - kazao je predsednik.

O novim epidemiološkim merama

- Ako bude bila večeras sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, obratićemo se svakako ljudima jer verujem da će Srbija biti šokirana onim što će da sazna i vidi, a da li će to biti danas ili za neki dan to ćemo doneti odluku - najavio je predsednik.

01:20

NAROD U SRBIJI ĆE BITI ŠOKIRAN! Vučić odlaže sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost (KURIR TELEVIZIJA)

Potom je i dodao:

- Samo bih zamolio ljude da razumeju, u Srbiji se živi gotovo normalno, pogledajte Mađarsku koja danas najavljuje da će im narednih 14 dana biti teže. Gledao sam brojeve do 12 sati, možda je za nijansu danas bolje nego juče. Mislim da je odluka lekara racionalna i razumna, tražili su snažniji odgovor, ali moramo da vodimo računa. Prodavnice i restorani moraju da rade. Ja sam jedini u predsedništvu koji nije primio vakcinu i nemam antitela, svi ostali imaju. - istakao je on.

Kazao je i da je važno da požurimo sa revakcinacijom.

Novi projekti

Dodao je i na čemu će se sve raditi u narednom periodu, a pre svega se to odnosi na KC, kao i infrastrukturu.

- Više od 43.800 glasova koje je dobila Srpska lista, dovoljno je jasno kolika je podrška Srpskoj listi. Bez obzira što su neki ulagali mnogo novac, nisu uspeli. Ja sam Srbe sa KiM upoznao sa dolaskom Lajčaka, o bezbednosnim problemi na KiM, ali i konkretnim projektima. Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica, kao i novi KC u Gračanici, kao i novi putevi, sve su to budući projekti. Govorili smo o posebnim projektima o Kosovskom Pomoravlju, ali i o Štrpcu - rekao je predsednik Vučić.

- Da pokažemo koliko je snaga Srpske države veća nego u prethodnom periodu - podvukao je Vučić.

O prestojećoj sednici Saveta bezbednosti

- Dobio sam određene informacije, moguće je pomeranje sednice, to ćemo znaci u roku od dva sata, da ne objašnjavam o čemu se radi. U svakom slučaju borba protiv organizovanog kriminala će biti nastavljena - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić, Kuršumlija
foto: Printskrin Tanjug

Ekonomski uspon

On je istakao danas da je Srbija u svakom pogledu u ekonomskom usponu i preporodu, a po njegovoj oceni to će stvorititi i problem, jer, kako kaže, što Srbija bude više napradovala, deo srpskog stanovništva u regionu ići će ka Srbij.

- A mi bismo više želeli da ostanu na svojim ognjištima pre svega u BiH i u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

Ukazao je da je u decembru prosečna plata bila 562 evra, što, dodaje, nije realno, već je realnije oko 535 do 540 evra.

- Ako merite decembarske plate u regionu to je više od 70 evra nego u BiH, a imali smo pre tri godine za 70 evra manju platu - naglasio je Vučić.

Istakao je da je Srbija pretekla i Crnu Goru, koja je u decembru imala prosečnu platu u visini od 527 evra, što je manje nego u Srbiji, a do pre par godina imali su za 162 evra veća primanja.

Aleksandar Vucic, predstavnici Srba sa Kosova
foto: Tanjug Printscreen

- To govori koliko je Srba drastično napredovala. Upravo zato ćemo moći da pomognemo više našem narodu na KiM - rekao je u izjavi novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

"Naš odgovor će biti strpljivost i trpeljivost"

Komentarišući stav Prištine i poruke iz Brisela i Vasingtona oko KiM predsednik je rekao da oni samo žele da Srbija prizna Kosovo, a da će naš odgovorna sve to biti strpljivost i trpeljivost.

On je tako odgovorio i na pitanje može li se status Kosova rešiti na relacziji Priština, Brisel i Vašington bez Beograda.

- Videćemo šta će da kažu za Vašingtonski sporazum. Vidim da im se ne sviđa. Jedino što bi želeli je da Srbija prizna Kosovo. Ako misle da je to realno moguće - blago njima. Mi ne mislimo tako - kazao je on.

Vučić je ukazao da su se neki čudili i kritikovali kada je rekao "vi radite svoj posao, mi ćemo svoj", te poručio da on nije, za razliku ranijih vlasti, izašao sa "jakim" saopštenjima kao 2004.kada su izdali narod, kada su se lomili krstovi, spaljivale crkve na Kosovu, a da ništa nije prduzeto.

Adria Media
foto: Adria Media TV

- Bolje da pustimo da oni pokazuju nervozu, a mi ćemo da nastavimo da se bavimo jačanjem naše privrede - podvukao je on.

Vučić je rekao da bez Beograda mogu da organizuju možda jedino pokušaj smene vlasti, kao što su pokušali, kako je rekao, na najgluplji mogući način na ulici, silom, pa nije uspelo.

Predsedni Srpske liste Goran Rakić, rekao je da uspeh liste koju predvodi na vanrednim izborima na KiM nije samo njena pobeda, "već pobeda srpskog jedistva".

On se zahvalio Vučiću na tome što je održan zajednički sastanak sa predstavnicima Srba.

- Nama sastanci znače jer tu pupčanu vrpcu sa državom Srbijom niko neće moći da preseče. Tražili smo još ovakvih sastanaka, nadam se jos jednom susretu - rekao je on.

Sastanak je počeo oko 12 sati u kasarni ''Toplicki ustanak'' u tom gradu.

Prethodno, Vučić je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, koja je u srpskim sredinama ostvarila ubedljivu pobedu na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM.

Aleksandar Vucic, predstavnici Srba sa Kosova
foto: Tanjug Printscreen

Zatim je usledio sastanak kojem pored direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, predsednika i potpredsednika Srpske liste Gorana Rakića i Igora Simića, prisustvuju i predsednici privremenih organa u 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM, kao i predstavnici zdravstvenih ustanova na KiM.

Sastanku prisustvuju i potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministar finansija Siniša Mali, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Najavljujući sastanak pre nekoliko dana, Vučić je rekao da će na njemu biti razmatrana aktuelna politička situacija na KiM posle izbora, na kojima je, kako je istakao, potvrđena apsolutna dominacija Srpske liste kod srpskog življa.

Komentarišući izjave Aljbina Kurtija, čije je Samoopredeljenje osvojilo najviše glasova na izborima, da dijalog sa Beogradom neće biti prioritet njegove vlade, i da u toj vladi neće biti mesta za Srpsku listu, Vučić je poručio da, što se Srpske liste tiče ona mora dobiti mandat u vladi u Prištini.

- A da li će prihvatiti - o tome ćemo narednih dana da odlučujemo - kazao je on.

Vučić je ukazao da je pred Srbijom veoma težak period, tokom kojeg će biti suočena sa različitim pritiscima sa svih strana pre svega po pitanju KiM, te da očekuje zajednički pritisak SAD i EU da Srbija prizna Kosovo.

"Na putu za Kuršumliju gde ću se sastati sa Srbima sa Kosova i Metohije. Važan dan i važni razgovori. Ipak, ne mogu a da ne podelim sa vama oduševljenje lepotama naše zemlje, koje se, valjda, najbolje vide iz helikoptera. Napred, Srbijo!", poručio je ranije danas u objavi na svom zvaničnom Instagram nalogu.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track