ŠAMARČINA LAŽNOJ DRŽAVI IZ BRISELA: Zajednica srpskih opština mora biti formirana i tu je KRAJ PRIČE
Foto: Profimedia

EU

ŠAMARČINA LAŽNOJ DRŽAVI IZ BRISELA: Zajednica srpskih opština mora biti formirana i tu je KRAJ PRIČE

Politika -

Priština ima ugovornu obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština, a naknadna odluka ustavnog suda ne znači da se od formiranja može odustati, poručila je danas Evropska unija.

EU, kao glavni posrednik u dijalogu Beogrda i Prištine, naglašava da se odluka Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine o ZSO često pogrešno tumači.

- Sud nikada nije rekao da se Zajednica/Asocijacija srpskih opština ne može formirati. Zato se od Kosova očekuje da poštuje obaveze preuzete tokom dijaloga - navodi se u saopštenju EU.

U Briselu ističu da je sporazum o ZSO postignut u "dobroj volji" uz pristanak i Beograda i Prištine i da taj dogovor nikada nije povučen.

- Kosovski parlament je ratifikovao Briselski sporazum iz 2013. godine i to dvotrećinskom većinom. Tim činom Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da ispuni sporazum - zaključuju u Briselu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, rekao je ranije da se očekuje da finalni sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa reši sva otvorena pitanja između dve strane, uključujući i već postignuti dogovor o formiranju ZSO.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track