00:59

TADIĆ OD DIJALOGA VLASTI I OPOZICIJE NE OČEKUJE MNOGO

PREDSEDNIK SOCIJALDEMOKRATSKE STRANKE

BORIS TADIĆ U USIJANJU: Đilas i Pajtić predlagali saradnju sa SNS na lokalu 2012. (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Vlast i opozicija, uz medijaciju Evropskog parlamenta, počinju pregovore koji bi trebalo da iznedre pravila igre za vanredne parlamentarne, ali i redovne predsedničke i izbore u Beogradu.

Kada je reč o opoziciji, pravo je pitanje ko je danas opozicija, šta nudi i da li ima makar osnovni zajednički imenitelj sa kojim može nastupiti u pregovorima.

O odnosima u opoziciji, sukobu sa Draganom Đilasom i mnogim drugim temama u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji govorio je bivši predsednik Srbije i aktuelni lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

"Imajući u vidu iskustva koja imam u dijaloškim formama srpskih političara i ne očekujem mnogo zbog toga što su pozicije i jedne i druge strane veoma zakucane, fiksirane. Vlasti zbog toga što i dalje želi da uspostavi primat na izborima, a to joj je bilo od odlučujuće važnosti od 2012. godine do danas, a opoziciji zbog toga što nema dovoljno iskustva među opozicionim liderima kako se izboriti za bolje uslove", rekao je Tadić.

Nekadašnji šef države naglasio je da je nastupila nova generacija opozicionih lidera koji nisu učestvovali u petooktobarskim promenama i formiranju koalicije.

"To je jedan ozbiljan deficit i mislim da kao društvo imamo loše posledice jer bez stvarnog dogovora između vlasti i opozicije nema boljeg života za građane".

"Ne bih da se bavim istoricizmom, ali vraćanje u prošlost je neophodno. Srbija trpi velike posledice istorijskih preseka. Imali smo demokratiju dva puta - u dva veka po 12 godina. Mi i dalje razgovaramo šta je demokratija, a šta višestranačje".

"Leks specijalis' je poslednje rešenje i ne zagovaram ga. Ono je nužno samo ako se ne primenjuju postojeći zakoni. Mi smatramo da zakoni nisu loši, već njihova primena".

"Naša grupacija je ideološki raznolika. Mi se borimo za izborne uslove da bi se ponovo uspostavila demokratija".

"Naša grupacija je predala platformu. Od našeg parlamenta nismo dobili odgovor, dok sa evropskim parlamentarcima nemamo tu komunikaciju".

Usijanje, Boris Tadić
foto: Kurir

Govoreći o tome gde se njegova platforma za izbore razlikuje od konkurentske, Tadić je naveo dve stvari.

"Ta grupacija stranaka oko Đilasa izašla je prvo sa jednom platformom, koja je kasnije korigovana i u kojoj su bile dve fundamentalne razlike u odnosu na sve ono što smo mi predložili. To je paralelno uredništvo Javnog servisa, što mislim da je potpuno nelogično jer je nemoguće da jedan dan imate jednu vrstu Dnevnika, drugi dan drugu ili hvaljenje jednog ili drugog političkog lidera. Druga stvar je bila da se formira ministarstvo za izbore, što je, da nađem umeren termin... nisam čuo da se ikada u istoriji demokratije pojavilo ministarstvo za izbore, ona su posvećena poljoprivredi, energetici, saobraćaju, bezbednosti, ali ne samim izborima. Izbore vrše administrativne jedinice jedne vlade i čitava vlada, u krajnjem slučaju uz saglasnost opozicije, koja je deo političkog društva, i na taj način gradimo svi zajedno jedno normalno razvojno društvo - rekao je Tadić, te naveo da misli da su odustali od te ideje.

Usijanje, Boris Tadić
foto: Kurir

Iako je poznato da je iz DS otišao zbog neslaganja sa rukovodstvom stranke, sada je detaljno obrazložio svoje razloge:

"Nisam ja napustio stranku jer su drugi dobili većinu nakon predsedničkih izbora na kojim smo dobili 1,6 miliona glasova, što će u opoziciji retko ko dostići u najskorije vreme. Razlozi su bili sledeći, ja sam na Glavnom odboru stranke predložio reformu, nekoliko meseci pre nego što sam izašao. Imao sam manjinu u tom trenutku. Rekao sam u redu, ako sam posle takvog predloga reformi koje su bile neophodne, predlažući Đilasu da odstupi, jer je stranka već bila na jednocifrenom rezultatu u tom trenutku, oko Nove godine, 2013. na 2014. Đilas to nije hteo, Bojan Pajtić mu je davao snažnu podršku i Mićunović isto. Rekao sam u redu, neću napustiti stranku, a onda su počeli da se izvinjavaju za moju politiku koja je postizala najveće rezultate u našoj istoriji, veće nego ikada. Izvinjavali su se jer je Vučić već uzimao vlast, Tomislav Nikolić je zauzeo oreol predsednika i DS je išao u korak sa očekivanjima vladajuće SNS", rekao je Tadić.

03:28

Tadić prvi put detaljno objasnio zašto je napustio Demokratsku stranku

On je otkrio da je još 2012. godine predložio da stranka ni po koju cenu ne ulazi u koalciju sa SNS na lokalu i da idu u žestoku opoziciju.

"Nakon izbora ja sam još bio predsednik DS narednih nekoliko meseci i predložio sam na GO da stranka ni po kakvu cenu ne ulazi u koaliciju sa SNS na lokalu i da idemo u žestoku opoziciju. Kada je izabrano novo rukovodstvo, koje su činili Đilas i Bojan Pajtić, oni su predložili da se uđe u savez na lokalu sa SNS. Moje je uverenje da su se i izvinjavali za politiku stranke koju sam ja vodio zbog toga da bi na neki način ušli u korak toj politici SNS, oni najverovatnije imaju drugačije mišljenje", naveo je Tadić.

Dodao je da je učinio napor da se napravi dogovor dva pola srpske politike, sa socijalistima 2008, na ideji učlanjenja u EU, ali da smo se na kraju ponovo survali nakon 2012. u ovo što, kako kaže, danas imamo. Takođe se osvrnuo i na činjenicu da su tada Đilas i Pajtić predlagali saradnju sa SNS na lokalu.

"Nakon izbora ja sam još bio predsednik DS narednih nekoliko meseci i predložio sam na GO da stranka ni po kakvu cenu ne ulazi u koaliciju sa SNS na lokalu i da idemo u žestoku opoziciju. Kada je izabrano novo rukovodstvo, koje su činili Đilas i Bojan Pajtić, oni su predložili da se uđe u savez na lokalu sa SNS. Moje je uverenje da su se i izvinjavali za politiku stranke koju sam ja vodio da bi na neki način ušli u korak toj politici SNS", naveo je Tadić.

Usijanje, Boris Tadić
foto: Kurir

"Ja sam se borio protiv onakvog bojkota izbora. Mi smo bojkotom došli u situaciju da su u lokalu potpuno umrtvljeni odbori. Mi smo bili za bojkot parlamentarnih izbora, ali ne i lokalnih", dodao je Tadić.

"To mora da se kaže, ni 24. septembra nismo imali dobre izborne uslove. Izađe najjača opoziciona stranka, ali mi ipak dobijemo izbore, a pobedu smo potvrdili 5. oktobra. Izbore smo dobili na hrabrost i na ideju. Mnogi od nas su rizikovali živote, a jedan čovek je našu pobedu platio životom".

"Đinđić je bio čovek velikog političkog dara, a njegova tragedija je nemerljiva u novijoj političkoj istoriji. On je imao različite političke faze, pa je 1993. hteo sa SPS da bi bio premijer. Pred 24. septembar je on izgurao ideju da predsednički kandidat bude Koštunica znajući da sam ne može da izađe na tu utakmicu"...

"Merkelova je tražila od mene da poništim sve srpske institucije na severu Kosova. Mi smo učinili ogromne reforme, završili smo sve sa Haškim tribunalom, a Merkelova dolazi na pregovore pogrešno informisana da ću ja poništiti srpske institucije. Ona nije bila ljuta na mene, već na svoje saradnike", rekao je na kraju Boris Tadić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track