03:28

Tadić prvi put detaljno objasnio zašto je napustio Demokratsku stranku

OTKRIO POSLE MNOGO GODINA

BORIS TADIĆ PRVI PUT PRIZNAO: Ovo su razlozi zbog kojih sam napustio DS (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

U emisiji "Usijanje" na Kurir televizuiji Boris Tadić je prvi put govorio o razlozima za napuštanje Demokratske stranke, čiji je počasni predsednik bio do 2014. godine.

Iako je poznato da je iz DS otišao zbog neslaganja sa rukovodstvom stranke, sada je detaljno obrazložio svoje razloge:

"Nisam ja napustio stranku jer su drugi dobili većinu nakon predsedničkih izbora na kojim smo dobili 1,6 miliona glasova, što će u opoziciji retko ko dostići u najskorije vreme. Razlozi su bili sledeći, ja sam na Glavnom odboru stranke predložio reformu, nekoliko meseci pre nego što sam izašao. Imao sam manjinu u tom trenutku. Rekao sam u redu, ako sam posle takvog predloga reformi koje su bile neophodne, predlažući Đilasu da odstupi, jer je stranka već bila na jednocifrenom rezultatu u tom trenutku, oko Nove godine, 2013. na 2014. Đilas to nije hteo, Bojan Pajtić mu je davao snažnu podršku i Mićunović isto. Rekao sam u redu, neću napustiti stranku, a onda su počeli da se izvinjavaju za moju politiku koja je postizala najveće rezultate u našoj istoriji, veće nego ikada. Izvinjavali su se jer je Vučić već uzimao vlast, Tomislav Nikolić je zauzeo oreol predsednika i DS je išao u korak sa očekivanjima vladajuće SNS", rekao je Tadić.

On je otkrio da je još 2012. godine predložio da stranka ni po koju cenu ne ulazi u koalciju sa SNS na lokalu i da idu u žestoku opoziciju.

"Nakon izbora ja sam još bio predsednik DS narednih nekoliko meseci i predložio sam na GO da stranka ni po kakvu cenu ne ulazi u koaliciju sa SNS na lokalu i da idemo u žestoku opoziciju. Kada je izabrano novo rukovodstvo, koje su činili Đilas i Bojan Pajtić, oni su predložili da se uđe u savez na lokalu sa SNS. Moje je uverenje da su se i izvinjavali za politiku stranke koju sam ja vodio zbog toga da bi na neki način ušli u korak toj politici SNS, oni najverovatnije imaju drugačije mišljenje", naveo je Tadić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track