KOMANDANT KFORA NA GODIŠNJICU POGROMA: Ne sme biti ni reči koje bi dizale tenzije
Foto: Youtube printscreen

podržava dijalog beograda i prištine

KOMANDANT KFORA NA GODIŠNJICU POGROMA: Ne sme biti ni reči koje bi dizale tenzije

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Komandant Kfora general-major Franko Federiči, na 17. godišnjicu martovskog pogroma, tvrdi da se bezbednosna situacija na KiM od te 2004. godine "dosta razvila" i da je stabilna i poručuje da NATO i dalje podržava dijalog Beograda i Prištine kao "jedino trajno političko rešenje za Kosovo i region".

"Misija Kfora koju vodi NATO nastavlja da svakodnevno izvršava svoj mandat da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenom 1999. godine", rekao je Federiči za Kosovo onlajn, na pitanje kako gleda na trenutnu bezbednosnu situaciju i može li Kfor da garantuje da do nereda poput onih 17. marta 2004. neće više doći.

On je istakao da "Kfor nadgleda situaciju, povezuje se sa svim institucijama i zajednicama na Kosovu, ima redovne kontakte sa Srbijom, kao i sa drugim međunarodnim organizacijama na Kosovu, posebno sa Evropskom unijom".

- Kfor održava agilni stav da se nosi sa svim mogućim izazovima, u okviru parametara svog mandata UN. U svojim redovnim angažmanima sa svim kolegama uvek ističem da Kfor ostaje usredsređen na sprovođenje svog mandata UN. Takođe ukazujem na važnost sprečavanja preduzimanja radnji ili upotrebe reči koje mogu izazvati nesporazume i eskalaciju nasilja. Štaviše, NATO nastavlja da podržava dijalog između Beograda i Prištine, uključujući i kroz dijalog koji podržava EU, kao jedino trajno političko rešenje za Kosovo i region", rekao je Federiči.

Podsetimo, na Kosovu i Metohiji danas se obeležava 17. godišnjica martovskog pogroma, tokom kojeg su albanski ekstremisti i pripadnici tzv. OVK sa Kosova i Metohije proterali više od 4.000 srpskog stanovništva, a njihova imovina, veliki broj verskih objekata je spaljen ili porušen, dok su mnogi ubijeni i nestali.

Celokupna bezbednosna situacija na Kosovu danas je stabilna i veoma je uznapredovala, posebno imajući u vidu 2004. godinu, izjavio je komandant Kfora Franko Federiči povodom 17. godišnjice martovskog nasilja nad Srbima.

Kfor je spreman da se nosi sa svim mogućim izazovima u okviru poverenog mandata, a na čije ispunjavanje je fokusiran, naveo je komandant te vojne misije naglašavajući da NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine, uključujuć i onaj koji podržava EU, kao jedino trajno političko rešenje za Kosovo i region.

"U svakom razgovoru ukazujem i na važnost da se obezbedi situacija u kojoj neće biti bilo kakvih postupaka ili izgovaranja reči koje bi mogle da izazovu nesporazume i eskalaciju nasilja", naveo je italijanski general.

Misija KFOR-a koju predvodi NATO nastavlja svakodnevno da ispunjava mandat - da obezbeđuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, a u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 usvojenom 1999. podsetio je Federiči.

"KFOR nadgleda situaciju, povezuje se sa svim institucijama i zajednicama na Kosovu i ima redovne kontakte sa Srbijom, kao i sa drugim međunarodnim organizacijama na Kosovu, posebno sa Evropskom unijom"., rekao je 25. komandant Kfora od uspostavljanja misije u junu 1999.

Danas se navršava 17 godina od najvećeg etnički motivisanog nasilja na Kosovu i Metohiji nakon dolaska mirovnih snaga, kada tokom samo dva dana ubijeno je 10 Srba, 954 osoba je povređeno, više od 4.000 proterano iz domova, a 36 pravoslavnih svetinja uništeno, ...

Etnički je očišćeno čak šest gradova i 10 sela.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track