SELAKOVIĆ U ZVANIČNOJ POSETI: Ekonomija najjača spona Srbije i BiH
Foto: Tanjug/Mihajlo Jelisavčić

Ministarstvo spoljnih poslova

SELAKOVIĆ U ZVANIČNOJ POSETI: Ekonomija najjača spona Srbije i BiH

Politika -

SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković nakon sastanka s ministarkom inostranih poslova BiH Biserom Turković izjavio je da je od izuzetne važnosti dobra saradnja dve zemlje i ocenio da je trenutno ekonomija najjača spona dve države.

Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za medije s ministarkom Turković u Sarajevu, kazao da je saradnja dve zemlje naročito plodna na polju ekonomije i podsetio da je Srbija veliki spoljnotrgovinski partner BiH.

"Ekonomska saradnja ne ogleda se samo kroz trgovinsku razmenu, već i kroz investicije i to su suštinski razlozi zašto je Srbija zainteresovana za stabilnost ne samo u BiH već u čitavom regionu, kazao je Selaković.

Rekao je da mu je drago što je BiH zainteresovana i što podržava sve inicijative pod okriljem EU i dodao da je na današnjem sastanku govorio i o inicijativi mini Šengen i o značaju toga da se i BiH pridruži Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji, uprkos nerešenim problemima iz prošlosti, na kojima se, naveo je, mora raditi dok se ne pronađe rešenje.

"I pored tih problema, postoji mnogo toga što može da nas vezuje ovog trenutka i u budućnosti, a ekonomija je trenutno kopča i najbolja spona“, istakao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da izdeljen region ne može da bude konkurentan na tržištu Evropske unije i ističe da zauzimajći istu poziciju može da postigne više.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je izuzetno važna stabilnost BiH.

"Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ustrojstvo vlasti na osnovu Dejtona. Mi smo zainteresovani za stabilnost i mir u regionu i poštovaćemo svaki dogovor koji bude između dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH, kazao je Selaković.

Istakao je da je Srbija pođednako zainteresovana za razvijanje saradnje sa Federacijom BiH kao što je ima sa Republikom Srpskom, sa kojom, podseća,ima i specijalne odnose. "Ova poseta je sa željom da se intenzivira naš dijalog, rekao je Selaković i dodao da se odnosi Srbije i BiH razvijaju i na trilateralnom nivou, s Turskom.

On je naveo da je na sastanku razgovarano i o saradnji tokom kovid pandemije i istakao da je upravo ta saradnja primer koliko dve zemlje mogu da pomognu jedna drugoj. Zahvalio se na pomoći BiH koja je uputila lekarske timove u Novi Pazar kada je tamo epidemiološka situacija bila izrazito loša.

Nikola Selakovic
foto: Tanjug/Mihajlo Jelisavčić

"Ono što nam je zajedničko jeste da smo ušli u Kovaks program, platili vakcine unapred i da nismo dobili ništa. To je odlična prilika da stanemo zajedno uprkos razlikama i da Briselu kažemo da i u našim državama žive ljudi kao i u njihovim, istakao je šef srpske diplomatije.

Na sastanku je razgovarano i o spornim pitanjima kao što su sudski procesi, zajedničko ulaganje u hidroelektranu na reci Drini.

"Ono što bi bilo dobro, iako je nemoguće kada su ovakve stvari u pitanju, bilo bi da pokušamo da ih ne politizujemo“, naveo je Selaković i dodao da je uveren da se može uvesti praksa češćih viđanja zvaničnika dve zemlje.

Selaković i Tegeltija: Odnosi dobri, ima i otvorenih pitanja

Selaković i predsedavajući Savetom ministara BiH Zoran Tegeltija, danas su se na sastanku i u Sarajevu saglasili u oceni da su odnosi dve države dobri, da ih karakteriše veliki broj bilateralnih sporazuma, ali i određena otvorena pitanja. Na sastanku je istaknuto da je potrebno intenzivirati politički dijalog, kao i da ima prostora za unapređenje ekonomskih odnosa koji su inače veoma dobro.

Selaković i Tegeltija su se saglasili i da su Srbija i BiH jedna drugoj jedan od najznacajnijih ekonomskih partnera, a razgovorali su i o saradnji u borbi protivpandemije virusa korona. Tegeltija je čestitao Srbiji na uspesnom procesu vakcinacije i zahvalio se na podršci i pomoći svim građanima BiH u tokom pandemije.

Ministar Selaković je istakao da su zajednički infrastukturni projekti vazni za razvoj saradnje i povezivanje dve države i svih građana. "Prioritet je autoput Beograd - Sarajevo. Imajući u vidu i aktuelnu situaciju tokom borbe protiv korone i procesa vakcinacije, inicijativa mini-šengen dobija posebno na značaju", kazao je Selaković i dodao da inicijativa mini Ssengen donosi veliki benefiti za sve države na Zapadnom Balkanu.

Ssef srpske diplomatije je istakao da je otvoren poziv BiH da razmotri priključivanje inicijativi mini-Šengen, koja je usmerena na olakšavanje kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu.

Zahvalio se na principijelnom stavu BiH na postovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije povodom nepriznavanja takozvane države Kosovo i zahteva Prištine za prijem u clanstvo u međunarodnim organizacijama.

"Srbija je suštinski zainteresovana za stabilnost BiH i kao garant Dejtonskog sporazuma podržava svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kazao je Selaković.

U Istočnom Sarajevu, kasnije danas, Selaković će razgovarati i s predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, a sastaće se i sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

Drugog dana posete, Selaković će se u Sarajevu sastati sa članovima Predsedništva BiH, predsedavajućim Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Na kraju dvodnevne posete BiH, Selaković će posetiti Drvar, gde će razgovarati sa predstavnicima opština Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo, kao i sa srpskim zastupnicima u Skupštini Kantona 10 i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track