PORUKU SMO RAZUMELI, SAMO MOLIMO DA NE PRETE SRBIMA: Petković o najavi izgradnje najveće baze Kosovskih bezbednosnih snaga
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

javno

PORUKU SMO RAZUMELI, SAMO MOLIMO DA NE PRETE SRBIMA: Petković o najavi izgradnje najveće baze Kosovskih bezbednosnih snaga

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je najava izgradnje najveće baze Kosovskih bezbednosnih snaga na severu pokrajine jednako opasna kao i ona kada je formirana takozvana Vojska Kosova.

- Poruku smo razumeli, jasan nam je naum i cilj izgradnje te baze i samo molimo da ne prete Srbima, jer je ovo 2021. godina. Srbija će štititi i štiti svoj narod, nikome ne preti, ona je za mir, za dijalog, a onaj ko to čini neka vodi računa šta radi, jer ugrožava mir i stabilnost na zapadnom Balkanu - rekao je Petković.

On je izrazio žaljenje što Priština, u trenutku kada se suočava sa brojnim ekonomskim izazovima i problemima, nema za lekova, respiratore, ni za testove za korona virus, ni vakcine, a novac ima samo kada je potrebno da se Srbima uputi pretnja.

- Očigledno je da pare za izgradnju vojne baze ima, da novca ima uvek kada je potrebno da se izvrši pritisak i da se uputu nova pretnja Srbima - rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM naveo je da je suština da država Srbija neće dopustiti da bilo ko preti srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Nećemo to dopustiti, jer je 2021. godina i znaćemo i umeti da zaštitimo naš narod na KiM, naglasio je Petković.

- Ta baza je očigledna provokacija koja ima za cilj ostvarenje starog sna prištinskih političara, a to je da integrišu severni deo Kosova i Metohije, da ga otmu i da upadnu tamo kao što su više puta pokušavali - naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, to potvrđuje činjenica da je odluka o davanju zemljišta u zakup za izgradnju te baze odluka skupštine opštine Južne Mitrovice.

Imajući u vidu i 2018. godinu, kada je ta ista skupština donela odluku o aneksiji severnog dela Kosovske Mitrovice, jasno je koji je naum i cilj izgrađnje te baze, rekao je Petković, posle sastanka sa ministrom Milanom Krkobabićem, čija je tema bila pomoć srpskim selima na KiM.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track