TRAŽITE ODGOVORE OD ALBANACA: Oglasio se NATO nakon najave izgradnje velike VOJNE BAZE na severu KiM
Foto: Profimedia

saopštenje alijanse

TRAŽITE ODGOVORE OD ALBANACA: Oglasio se NATO nakon najave izgradnje velike VOJNE BAZE na severu KiM

Politika -

NATO je saopštio da su odluku o izgradnji baze Kosovskih bezbednosnih snaga na Crnuši donele prištinske vlasti i podsetio da je pre sprovođenja bilo kakvih aktivnosti na severu KIM neophodno odobrenje komandanta KFOR.

Na pitanje da li je NATO upoznat i saglasan sa odlukom da se na Crnuši u Južnoj Mitrovici gradi do sada najveća baza KBS na KiM i da li u tome učestvuje Alijansa, neimenovani izvor iz NATO kaže da su odluku o izgradnji baze donela vlada u Prištini.

- Odluku o izgradnji baze donele su kosovske vlasti. Stoga vas upućujemo da se obratite njima za bilo kakav komentar - naveo je neimenovani zvaničnik NATO u pisanom odgovoru za Kossev.

NATO podseća da je pre sprovođenja bilo kakvih aktivnosti na severu KiM od strane KBS neophodno odobrenje komandanta KFOR.

- KBS je pre bilo kakvog angažovanja na severnom delu Kosova potrebna dozvola komandanta KFOR-a u skladu sa sporazumom postignutim sa institucijama Kosova, a za koji NATO očekuje da se nastavi sa njegovim primenjivanjem - navodi se u odgovoru.

Kako dodaju, KBS podržavaju u izvornom mandatu, a preko svog savetodavnog tima za vezu.

- Do sada je KBS u okviru svog izvornog mandata pokazao da je u stanju da izvodi operacije koje se tiču reagovanja u kriznim situacijama i civilne zaštite, da pomaže civilnim vlastima kako bi odgovorile na prirodne nesreće i ostale hitne situacije u korist građana - naveo je neimenovani zvaničnik NATO.

Krajem 2018. godine u kosovskoj skupšini usvojena su tri zakona o promeni mandata KBS, čime KBS praktično postaje vojska, što je tada naišlo na zvanično protivljenje NATO, odnosno najave da će preispitati nivoe angažovanja sa KBS.

Na pitanje da li se nešto promenilo, iz NATO poručuju da i dalje "preispituju nivo svog angažovanja“.

Neimenovani zvaničnik NATO navodi da ostaju posvećeni bezbednosti Kosova i regionalnoj stabilnosti i da nastavljaju sa sprovođenjem svoje misije pod mandatom UN u cilju obezbeđivanja sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu.

NATO podseća na činjenicu da KFOR i KBS sprovode zajedničke aktivnosti uklanjanja eksplozivnih naprava. Navodi se da i dalje pružaju svoju podršku dijalogu Beograda i Prištine kao "jedinom trajnom političkom rešenju za Kosovo i region".

Pozvali su Beograd i Prištinu da se postaraju da nema tenzija i da se uzdrže od izjava ili akcija koje mogu "dovesti do eskalacija" i da ostanu usredsređeni na napredak uz reforme i dijalog.

(Kurir.rs/Kossev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track