KOLUMNISTA VEČERNJEG LISTA: Vučić je opalio zvučni šamar svim liderima u regionu, uspešnom vakcinacijom TEŠKO OSRAMOTIO HRVATSKU
Foto: Ana Paunković

sjajni potezi srpskog predsednika

KOLUMNISTA VEČERNJEG LISTA: Vučić je opalio zvučni šamar svim liderima u regionu, uspešnom vakcinacijom TEŠKO OSRAMOTIO HRVATSKU

Politika -

Kolumnista hrvatskog Večernjeg lista Denis Romac usvojoj današnjoj kolumni istakao uspeh vakcinacije u Srbiji i katastrofalni neuspeh hrvatskih političara.

On je napisao da je predsednik Aleksandar Vučić "ovu partiju odigrao sjajno", a da je politika Srbije u pogledu vakcinacije i vakcinacija državljana Hrvatske velika sramota za hrvatske vlasti.

Zoran Milanović, Andrej Plenković
foto: EPA/ANTONIO BAT

"Dok nas premijer Andrej Plenković svakodnevno zabavlja prepucavanjem s predsednikom Zoranom Milanovićem, Hrvatska je pod Plenkovićem doživela jednu od najvećih blamaža od kraja rata. Činjenica da su građani Hrvatske, na poziv srbijanskih vlasti, prošlog vikenda putovali na cepljenje protiv COVID-19 u Srbiju nedvosmisleno predstavlja težak debakl za Hrvatsku, za hrvatsku političku elitu i za hrvatski plan cepljenja koji je doživeo potpuni neuspeh",kaže Romac.

On navodi i da je predsednik Aleksandar Vučić ovu partiju odigrao sjajno. Iako postoji niz racionalnih objašnjenja srpske velikodušnosti, poput onoga da AstraZenekinoj vakcini ponuđenoj građanima regije koji nemaju prebivalište u Srbiji isticao rok trajanja, ili da su vlasti u Srbiji ovim potezom prikrile debakl na unutrašnjem planu zbog neuspeha u uveravanju vlastitog stanovništva o potrebi ceepljenja, politički, geopolitički i marketinški efekt tog poteza Beograda teško je dovesti u pitanje.

"Vučić se i ovim potezom, kada je reč o borbi protiv pandemije – a cepljenje protiv COVID-19 ceo svet prepoznaje kao jedini način za izlazak iz ovog haosa – definitivno potvrdio kao lider regije, pa čak i cele Evrope, s obzirom na to da je Srbija u pogledu procepljenosti svog stanovništva trenutno među najboljima u Europi i svetu. Preciznije, Srbija je u ovom trenutku prva u Evropi i sedma u svetu prema stopi pune vakcinacije stanovništva. U Srbiji je prvu dozu primilo gotovo 2,5 milijuna građana, a dvema dozama cepljeno je gotovo miliun Srba", piše Romac.

vakcina, red, vakcinacija
foto: Printscreen/Facebook/Goran Vesić

Romac piše i da je po svim pokazateljima Hrvatska na evropskom dnu, dok Srbija ima problem što ima cepiva za bacanje, jer nema dovoljno građana koji žele vakcine, dok hrvatski građani žel vakcine, a nadležni im nisu kadri osigurati dovoljno.

"I u takvoj situaciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je opaliti zvučni šamar liderima ostalih zemalja regije, a pogotovo Hrvatske, članice EU i NATO-a, s kojom se, najčešće neopravdano, voli uspoređivati i koja mu je stalna referentna tačka u političkom i geopolitičkom nadmetanju. Međutim, ovaj se put Vučić definitivno ima čime pohvaliti. U ovom je slučaju razotkrio hrvatske slabosti i razgolitio hrvatsku političku elitu koja je, kada je o procesu imunizacije reč, pokazala teško shvatljivu neambicioznost, nesposobnost i izgubljenost. Iako se premijer Plenković u ovom slučaju ponaša slično kao šefica Evropske komisije Ursula von der Lejen, koja takođe na sve načine pokušava skrenuti pažnju s vakcinacijske katastrofe u kojoj se zatekla Evropa pod njezinom “stražom”, on će morati odgovoriti na pitanje zbog čega se vakcinacija u Hrvatskoj pretvorila u tragediju.

Aleksandar Vučić
foto: Beta

Predsednik Srbije osobno je, i to uspešno, spregovarao isporuke cepiva Srbiji. Drugi evropski čelnici, suočeni s nedostatkom cepiva, okreću se Rusiji. Rusko cepivo uskoro bi se trebalo početi proizvoditi u Srbiji. Šta za to vreme radi Hrvatska? Čime se bavi premijer Plenković? Znamo li kad kod nas počinje turistička sezona? I kako će uopće početi bez cepiva? Umjesto svađe s Milanovićem, Plenković bi hrvatskim građanima morao odgovoriti na pitanje zašto se ne provodi plan cepljenja i koja je hrvatska strategija za predstojeće ljeto", navodi između ostalog Romac u svom opštinom komentaru.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track