SLOBODNA! UKINUTA POTERNICA ZA MARIJOM MILOŠEVIĆ: Slučaj pucnjave ispred vile Mir zastareo! Na Čedu ispalila hice
Foto: Dragana Udovičić, EPA/Slobodan Pikula

ekskluzivno

SLOBODNA! UKINUTA POTERNICA ZA MARIJOM MILOŠEVIĆ: Slučaj pucnjave ispred vile Mir zastareo! Na Čedu ispalila hice

Politika -

Ćerka Slobodana Miloševića i Mire Marković u jedinoj izjavi koju je 2001. dala pravosuđu priznala da je pucala u noći hapšenja i navela da se plašila da će joj otac biti otet, jer mu je glava bila ucenjena na pet miliona dolara

Marija Milošević, ćerka Slobodana Miloševića i Mire Marković, posle 20 godina ponovo može u Srbiju pošto je nastupila zastarelost postupka koji se protiv nje vodio zbog toga što je prilikom hapšenja svog oca 1. aprila 2001. pucala u dvorištu vile Mir, iz koje je izveden. Kako je za Kurir potvrđeno iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, nastupila je apsolutna zastara krivičnog gonjenja Marije Milošević.

Marija Milosevic
foto: EPA/ Slobodan_Pikula

Ignorisala sud

- Očekuje se da u narednih nekoliko dana Prvi osnovni sud donese odluku o povlačenju poternice i naredbe o određivanju pritvora, koji su stavljeni 2006. godine jer se Marija nije odazivala na pozive suda - objašnjava sagovornik Kurira.

Zastara postupka i povlačenje poternice protiv ćerke bivšeg predsednika poklopila se sa emitovanjem serije „Porodica“, u kojoj je prikazan i događaj zbog kog se sudilo Mariji.

- Na teret su joj se stavljala krivična dela nedozvoljenog posedovanja oružja i ugrožavanja sigurnosti više ljudi, među kojima je bio i Čedomir Jovanović. Kada je Milošević ušao u automobil, oko 4.30 sati ujutru, i kolona počela da napušta dvorište vile u Užičkoj broj 11, Marija je sa udaljenosti od oko pet metara iz revolvera „smit end veson“ ispalila više hitaca, a jedan je pogodio „audi“ iz kolone - objašnjava sagovornik Kurira kako je zaista izgledao trenutak kada je Slobodan Milošević krenuo u Centralni zatvor. Policija je istog dana kod Marije pronašla još jedan pištolj za koji nije imala dozvolu.

Slobodan Milosevic
foto: Profimedia

Kako Kurir saznaje, ona je neposredno posle pucnjave saslušana i u jedinom iskazu koji je dala priznala je da je pucala.

- Pred tadašnjim sudijom Drugog opštinskog suda priznala je da je pucala, ali je u svojoj odbrani ispričala da je u noći između 30. i 31. marta 2001. gledajući vesti na televiziji videla maskirane ljude s čarapama na glavi i da se, kako je znala da je glava njenog oca ucenjena na pet miliona dolara, uplašila kako za njegov život, tako i za život ostalih ljudi koji su se tog momenta nalazili u kući - otkriva naš sagovornik.

Jovanović nije hteo da svedoči

Tokom postupka koji je protiv nje pokrenut ispitani su veštaci, svedoci, a jedini koji je odbio da svedoči pred sudom bio je Čedomir Jovanović, zbog čega je bio i novčano kažnjen.

Cedomir Jovanovic
foto: Dragana Udovičić

- Bila je dva puta uslovno osuđena, ali je presude ukidao tada Okružni sud u Beogradu uz nalog da se u novom postupku ponovo sasluša i Marija Milošević. Posle nove mreže sudova, predmet je iz Drugog opštinskog 2011. prešao u Prvo osnovno tužilaštvo, ali kako Marija nije bila dostupna, niti u međuvremenu uhapšena, a viši sud je tražio njeno saslušanje, suđenja nisu mogla da se drže i postupak je bio u prekidu. Zbog toga pravosnažna presuda nikada nije doneta i ona je sada slobodna - objašnjava sagovornik Kurira.

Nebojša Čović otkrio nepoznate detalje

MILOŠEVIĆ DVAPUT ODBIO DA BEŽI IZ SRBIJE

Nebojsa Covic
foto: Zorana Jevtić

Slobodanu Miloševiću nuđeno je dva puta da ode iz Srbije kako bi izbegao hapšenje, ali je oba puta on to odbio, ispričao je na TV Prva Nebojša Čović, jedan od čelnika DOS i nekadašnji zamenik premijera Zorana Ðinđića.

On je rekao da Milošević nije iskoristio dve mogućnosti koje mu je dao DOS kako bi se sklonio van Srbije. Da jeste, kako ističe, svima bi bilo bolje. Međutim, prema njegovom mišljenju, u tome ga je sprečila supruga Mirjana Marković.

- Miloševiću je dva puta nuđeno da ode iz zemlje i tu ću da stavim tačku, a to može Mrkonjić da potvrdi ako ima hrabrosti. I to mnogo pre marta, a neposredno posle 5. oktobra. Ko nije dozvolio Miloševiću? Mira mu nije dozvolila, a ona je kasnije otišla. Da je iskoristio te dve mogućnosti, mislim da bi bilo mnogo manje patnje i za njega i za njegovu porodicu, a i za nas, bez obzira na sve što nam je uradio - rekao je Čović.

Psihijatri

MARIJA NEMA DUŠEVNIH BOLESTI

Tokom suđenja Mariji Milošević za pucnjavu ispred vile Mir iskaz su dali i psihijatri. Oni su, kako saznajemo, utvrdili da ona nema duševne bolesti i poremećaje, ali da je u vreme izvršenja krivičnog dela bila u stanju bitno smanjene uračunljivosti.

HRONOLOGIJA

  • april 2001 - pokrenuta istraga protiv Marije Milošević zbog pucnjave i držanja oružja
  • avgust 2001 - podignuta optužnica protiv nje
  • septembar 2002 - doneta presuda kojom je osuđena na osam meseci uslovno, s rokom provere od dve godine
  • mart 2004 - presudu ukinuo Okružni sud i naložio novo saslušanje Marije Milošević
  • jul 2011 - spisi dostavljeni Prvom osnovnom sudu
  • april 2021 - nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja

Kurir.rs/ Jelena Spasić Foto: Dragana Udovičić, EPA/Slobodan Pikula

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track