MILOŠ JOVANOVIĆ O OCENI AMBASADORA NEMAČKE: Tomas Šib mora biti opozvan ako ne povuče izjavu o bombardovanju!
Foto: Beta/Milan Obradović

Reagovanje

MILOŠ JOVANOVIĆ O OCENI AMBASADORA NEMAČKE: Tomas Šib mora biti opozvan ako ne povuče izjavu o bombardovanju!

Politika -

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović zatražio je danas da nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib bude opozvan ili proglašen personom non grata, ukoliko ostane pri svojoj izjavi da je bombardovanje SRJ 1999. godine bilo opravdano i da je izvedeno sa ciljem sprečavanja humanitarne katastrofe i genocida na Kosovu.

- Srbija želi da ima najbolje moguće odnose sa svim državama sveta, uključujući i Nemačku, ali skandalozne izjave ove vrste takvim odnosima nimalo ne doprinose. Zbog toga ambasador Nemačke mora u najmanju ruku biti hitno pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova. Jedno je sigurno, ako Šib ostane pri svojim izjavama, više ne može biti dobrodošao u Srbiji i mora biti opozvan ili biti proglašen personom non grata - izjavio je Jovanović.

Lider DSS smatra da je Šib izneo „krajnje drsku neistinu“, pokušavajući da opravda NATO bombardovanje Srbije tvrdnjom da je cilj bio sprečavanje „humanitarne katastrofe i genocida na Kosovu“.

Tomas Šib
foto: Beta

Ambasador Šib ranije je rekao da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna, jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track