DETALJI TAJNOG SASTANKA KOJI JE MOGAO DA SPASI SRJ: Sloba je poslao ponudu Đukanoviću, ali Milo je imao DRUGE PLANOVE
Foto: EPA/Boris Pejović, EPA Saša Stanković

malo poznato

DETALJI TAJNOG SASTANKA KOJI JE MOGAO DA SPASI SRJ: Sloba je poslao ponudu Đukanoviću, ali Milo je imao DRUGE PLANOVE

Politika -

Nekadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević ponudio je tadašnjem crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću da bira funkciju u zajedničkoj državi kako bi ga odvratio od otcepljenja Crne Gore.

Nekadašnji Miloševićev telohranitelj Goran Pajić tvrdi da je predsednik SRJ u cilju opstanka SR Jugoslavije bio spreman da se odrekne određenih pozicija i da je zbog toga ponudio Đukanoviću da bira da li želi da bude predsednik ili premijer SRJ, ali je Milo odbio.

Miloševićev predlog Đukanoviću je predočio operativac koji je taj zadatak trebalo da obavi mimo znanja tadašnjih rukovodilaca Službe državne bezbednosti Jovice Stanišića i Vukašina Maraša koji su činili sve što je bilo u njihovoj moći da do dogovora Miloševića i Đukanovića ne dođe.

Goran Pajić, Slobodan Milošević, telohranitelj
foto: Printscreen Happy TV

- Prema nalogu Slobodana Miloševića tadašnji zamenik saveznog ministra unutrašnjih poslova otišao je u Crnu Goru. Pošto su Jovica Stanišić i Vukašin Maraš pumpali Đukanovića kako Milošević ima loše konotacije prema njemu i kako će ga ubiti, poenta je bila da njih dvojica ne saznaju da je neko stigao do Đukanovića - rekao je Pajić gostujući na Hepiju.

Đukanovića plašili da će ga Milošević ubiti

Pajić tvrdi da je posle tajnog susreta u Podgorici Đukanović dolazio dva puta u Beograd iako su ga Stanišić i Maraš savetovali da ne ide jer će ga Milošević ubiti.

- Bio sam i lično prisutan kad je krajem 1998. godine došao na Savet za nacionalnu bezbednost. Bio je vidno uplašen kad je nulazio jer smo mi tražili da njegovo obezbeđenje ostane napolju - rekao je Pajić i dodao da se Milošević sve vreme zalagao da održi postojanje SRJ bez obzira na to što Milo nije prihvatio ponudu.

Operativac je na putu do Đukanovića navodno menjao tri auta.

- Tek je tim trećim stigao kod Đukanovića. Sastanak je trajao četiri sata. Ponuda Miloševića je bila da Milo izađe na izbore i da mu prepušta da sam bira da li će biti predsednik SRJ ili njen premijer. U jednom trenutku Đukanović je samo rekao "daleko smo otišli". I na tome se završilo - ispričao je Pajić.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track