Najnovije vesti

BILČIK O NASTAVKU DIJALOGA: Lopta je u dvorištu Prištine, Srbija pokazuje strpljenje
Foto: Beta/Miloš Miškov

na sednici Odbora za evropske integracije

BILČIK O NASTAVKU DIJALOGA: Lopta je u dvorištu Prištine, Srbija pokazuje strpljenje

Politika
14:26h

Izvestilac Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da se nada da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti.

On se saglasio sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem da je "lopta" trenutno u dvorištu Prištine, a ne u dvorištu Beograda.

Dačić je na sednici Odbora za evropske integracije na kojoj je bilo reči o rezoluciji Evropskog parlamenta o izveštajima iz 2019. i 2020. godine, rekao da je nejasno, kada je reč o pitanju KiM, zašto u toj rezoluciji piše "da svako mora da ispunjava svoje obaveze".

On je naglasio da izjednačavanje odgovornosti nije dobro, i podsetio da je dijalog svaki put zastao isključivo zbog Prištine, nikada zbog Beograda.

Bilčik se na sednici Odbora saglasio sa Dačićem da je trenutno lopta u dvorištu Prištine, a ne u Beogradu. On je poručio da je dijalog važan i da od pomirenja korist treba da imaju građani Srbije i građani na Kosovu, navodeći da njihova budućnost treba da ima evropsku perspektivu.

- Najbolji odgovor na to bi bio sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine - rekao je Bilčik.

Beograd je, kaže Bilčik, dijalogu pristupio akitvno i u dobroj veri i volji, ističući da se ceni strpljenje koje je Srbija pokazala, te dodao da su i evropske institucije usresređene na ostvarivanje rezultata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...