MILUTIN MRKONJIĆ, ČUVENI MRKA PRE ROKA: Pet puta sam bio udarnik!
Foto: Zorana Jevtić

akcijaš

MILUTIN MRKONJIĆ, ČUVENI MRKA PRE ROKA: Pet puta sam bio udarnik!

Politika -

Nema tog velikog neimarskog projekta u zemlji kojim nije rukovodio ili u njemu učestvovao Milutin Mrkonjić, poslanik SPS, čuveni „Mrka pre roka“ iz devedesetih, a prve korake u svetu građevinarstva napravio je upravo na radnim akcijama. Učestvovao je u čak pet njih, prvi put kada je napunio 18 godina.

- Pet puta sam bio udarnik, prvi put kad sam napunio 18 godina i sve vreme studiranja. Dobijao sam udarničke značke! Prva akcija mi je bila Ada Ciganlija, druga Loznica, a ostale na auto-putu Beograd-Niš. Te radne akcije su bile leti, po mesec dana. Kopamo, lopatamo pored auto-puta, sve ono što nije stručno - kaže Mrkonjić i dodaje:

- Na Adi Ciganliji smo, na primer, imali šatore, tu smo spavali. Ujutru smotra, dizanje zastave i pevanje „Hej, Sloveni“. Nakon toga ideš da radiš sedam-osam sati, tu je i ručak, i po podne kulturno-zabavne aktivnosti. Uveče pevamo, igramo... Bilo je tu i zaljubljivanja, imali smo i društveni život.

Mrkonjić kaže da su na radnim akcijama ljudi završavali i zanate, posebno oni iz unutrašnjosti, i to za armirače, bageriste...

- Te ljude kasnije sam kao građevinac sretao na projektima, zapošljavao ih - dodaje ovaj socijalista.

Radne akcije smatra odličnim za razvoj deteta, pa je tako 2009, na predlog Verana Matića (B92), napravio projekat obnove te ideje:

- Prema tom mom planu, 5.000 mladih bi prošlo kroz projekat, na pet punktova, za vreme letnjeg raspusta. Međutim, političke strukture nisu mogle da se dogovore - naši omladinci SPS su to pokrenuli, pa DS preuzeo, pa se umešali i Dinkićevi... K. B.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track