PETKOVIĆ RAZGOVARAO SA FALKONIJEM: Napadi na svetinje uz licemerje Prištine
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

PETKOVIĆ RAZGOVARAO SA FALKONIJEM: Napadi na svetinje uz licemerje Prištine

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini i nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja.

Petković je upoznao francuskog ambasadora sa sve učestalijim napadima na Srbe i njihovu imovinu i sa gotovo svakodnevnim skrnavljenjem i pljačkanjem srpskih crkava i manastira, naglasivši da je samo u poslednja dva meseca oskrnavljeno 12 verskih objekata Srpske pravoslavne crkve u našoj južnoj pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petar Petković, Žan Luj Falkoni
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Petković je podsetio da je svaki napad na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji bio praćen agresivnom, antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini.

On je posebno skrenuo pažnju na položaj manastira Visoki Dečani, deo srpske i svetske kulturne baštine, koji se nalazi na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope.

- Umesto što činjenicu o ugroženosti Visokih Dečana negira, vlast u Prištini bi trebalo da sprovede u delo odluku o vraćanju 24 hektara oduzete manastirske imovine i naloži obustavljanje izgradnje magistralnog puta pored manastira i tako pokaže da poštuje bar vlastite zakone, ako već ne veruje međunarodnim organizacijama - istakao je Petković.

On je plan "Kulti", koji je pokrenula kosovska policija u cilju zaštite imovine SPC, okarakterisao kao "vrhunac licemerja" i "bacanje prašine u oči međunarodnoj zajednici".

Prema njegovim rečima, oni koji su palili, rušili i uništavali srpsko kulturno blago, crkve i manastire na prostoru KiM, ne mogu sada da ih čuvaju i da se brinu o njima.

- I pored otvorene opstrukcije Prištine i nezainteresovanosti za nastavak dijaloga, Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i za pregovaračkim stolom i na tome će nastaviti da insistira, iako je neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa - zaključio je Petković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track