PREDSEDNIK VUČIĆ: Naša zemlja neće ukinuti Srbe zapadno od Drine! Nije u pitanju ni velika ni mala Srbija
Foto: Printscreen/Tanjug

javno

PREDSEDNIK VUČIĆ: Naša zemlja neće ukinuti Srbe zapadno od Drine! Nije u pitanju ni velika ni mala Srbija

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija hoće da poštuje međunarodno pravo, ali da neće da dozvoli da joj govore da zapadno od Drine ne postoji 900 000 ili milion Srba.

Povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića da je današnji sastanak s političkim vrhom RS mešanje Srbije u unutrašnje stvari BiH, Vučić je rekao da se od danas više neće pravdati za neistine koje izgovara Džaferović.

- Nije u pitanju ni velika ni mala Srbija, nije ovde takmičenje u tome, niti je u pitanju Džaferović, već u poštovanju međunarodnog prava i ko će brže da napreduje - rekao je Vučić na zajedničkoj konfereniji za novinare sa delegacijom Republike Srpske u Beogradu.

On je odgovarajući Dzaferoviću primetio da je za njih Kosovo nezavisno, a da traže od Srbije da se za svaku rečenicu Milorada Dodika izvinjava.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

- Ja sam to milion puta uradio. Pravdam se, a nemam potrebe za tim. Od danas se nećemo pravdati, poštujemo međunarodne zakone i naše prijatelje Bošnjake, a Džaferović neka nastavi šta mu je volja - ukazao je Vučić.

Dodao je da neki ljudi, kako kaže, misle da imaju pravo svima da drže moralne pridike, ali da se Srbija trudi da im ne odgovori, da bi gradili najbolje odnose sa Bošnjacima.

A kao argument na neosnovanost Dzaferovićevih tvrdnji o mešenju Srbije Vučić je ukazao na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma koji je potisao bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, i tako podsetio da je Srbija jedan od potpisnika Dejtona i da će se ponašati u skladu sa međunarodnim normama.

Napominje i da je ćutao kada Džaferović i drugi dođu u Sandžak i sa Ugljaninom traže specijalni status, kao RS, iako to ne može da se poredi.

- Opet je Srbija kriva. Prestanite sa neisitnama i neprijateljima tamo gde ih nema. Ovde nije bila reč o Džaferoviću već međunarodnom pravu - naveo je Vučić ističući da protiv BiH nije doneta nijedna odluka, a da jeste o vakcinaciji svih njenih građana besplatno u Srbiji.

Predsedavajući i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da Džaferović moze da govori šta hoce, a da današnji sastanak u Beogradu nije buio usmeren protiv BiH, već je povod bio informisanje o situaciji i poziciji RS.

- Džaferović nema raloga da se plasi, ali treba da pokusa da vodi racionalnu politiku. Mi nećemo sebe ukinuti i nestati, neka računa sa tim - poručio je Dodik.

On je ddoao i da je Džaferović slobodan da se sastaje sa svima, sa turskim predstavnicima, a što RS ne vidi kao zaveru.

- Srbija se ne mesa u stvari BiH, ali ima odgovornost kao potpisnica Ankesa 10. Njihov pokusaj da izbace Srbiju iz toga je sled Džaferovićevog razmisljanja - ocenio je Dodik.

Naveo je i da razgovarao telefonom sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom o situaciji i preneo mu da je neprihvatljivo da se ne postuje međunarodno pravo i Dejtonski sporazum.

Navodi da je Nelson odgovorio da je Amerika svoje rekla i da je Kristijan Šmit već imenovan za visokog predstavnika i da se treba posvetiti funkcionalnoj BiH.

- Za nas to znači unitarnoj. Rekao sam da treba da se vrate realnom odnosu snaga i Dejtonskom sporazumu, a ne da odustanu, iako su oni potpsinici - ukazao je Dodik.

Ponovio je da RS neće da prihvati intervencionizam koji krši sporazum i da Amerika mora da odustane od nemogućih ciljeva.

- Mi hoćemo dogovor o svemu ali nećemo da prihvatimo neuspesnu politiku na štetu Srba - poručio je Dodik uz ocenu da se pokušava ograniciti snaga srpskog stava na Balkanu.

Napominje da je u Beogradu bio obican razgovor, da su razmenjena mišljenja, a da Amerika koristi svoju poziciju, što se oseća i što nije kaže, korektno.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track