MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA GRČKE U PRIŠTINI Dendijas: Podržavamo dijalog za postizanje trajnog rešenja
Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

da se intenziviraju napori

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA GRČKE U PRIŠTINI Dendijas: Podržavamo dijalog za postizanje trajnog rešenja

Politika -

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas i njegov zamenik Kostas Fragofijanis danas borave u Prištini, saopštilo je danas grčko ministarstvo spoljnih poslova.

Dendijas je izjavio da Grčka podržava dijalog i pozvao da se intenziviraju napori za postizanje trajnog rešenja.

- Verujemo da bi ceo Zapadni Balkan trebalo da se poveže transatlantskom linijom. To je potencijal naših kulturnih odnosa sa kojima moramo da napredujemo. Verujemo da Zapadni Balkan pripada Evropi i trebalo bi da bude integralni deo EU - rekao je Dendijas u Prištini, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, preko kancelarije koja je unapređena u Kancelariju od opštih interesa Prištine u Atini, Grčka nastavlja da podržava dijalog.

- Imam redovne kontakte sa prijateljima i evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i Grčka podržava te napore - rekao je on.

Dendijas je na Tviteru napisao da je njegova poseta Prištini upravo počela i da će se razgovor fokusirati na dijalog i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Oni bi, kako je najavljeno, trebalo da se sastanu sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednikom parlamenta Glaukom Konjufcom i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, prenosi ANA.

U fokusu razgovora biće, kako se očekuje, evropska perspektiva Zapadnog Balkana, dijalog Beograda i Prištine i energetska saradnja sa posebnim naglaskom na ekonomsku saradnju.

Nakon najava da će doći do podizanja odnosa Atine i Prištine na viši nivo u javnosti su počele spekulacije da će grčka priznati samoproklamovanu nezavisnost Kosova.

Iz grčkog Ministarstva spoljnih poslova nedavno je saopšteno da stav te zemlje ostaje nepromenjen i da Grčka ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track