PUN RASPORED NA ANDRIĆEVOM VENCU: Vučić sa Sijartom i Bregu, Srbija i Mađarska potpisale dva memoranduma (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

predsedništvo

PUN RASPORED NA ANDRIĆEVOM VENCU: Vučić sa Sijartom i Bregu, Srbija i Mađarska potpisale dva memoranduma (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju bilateralne saradnje, evropskom putu Srbije, borbi na suzbijanju pandemije, tranzitnim kapacitetima, snabdevanju i korišćenju gasa, kao i strateškom partnerstvu dve zemlje u brojnim oblastima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika.

Vučić je ocenio da su politički odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji i istakao da je važan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa dao i izuzetan lični i prijateljski odnos sa predsednikom mađarske Vlade Viktorom Orbanom.

Predsednik Srbije je pohvalio mere koje Vlada Mađarske sprovodi sa velikom odlučnošću od početka pandemije, a radi sprečavanja njenog daljeg širenja, te zaštite zdravlja njenih građana i očuvanja ekonomije.

Istovremeno, Vučić se zahvalio Mađarskoj na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji na najvišem političkom nivou na evropskom putu, ali i kroz brojne programe obuka, razvojnu pomoć i slanje eksperata koji pomažu Vladi Srbije u procesu EU integracija.

"Posebno smo zahvalni na ličnom zalaganju ministra Sijarta i najviših zvaničnika Mađarske koji u svim prilikama ističu da Srbija mora što pre da se pridruži Evropskoj uniji, naglasio je predsednik Vučić i dodao da Srbija ostaje posvećena evropskom putu i sprovođenju reformi koje su deo tog procesa", rekao je Vučić.

Mađarski šef diplomatije Sijarto istakao je izuzetne odnose sa Srbijom, kao i blisku saradnju i prijateljske odnose dve zemlje koji su se ponovo potvrdili kroz izrazitu solidarnost i razumevanje tokom borbe protiv pandemije KOVID-19.

"Možete računati na kontinuiranu podršku Mađarske u procesu evropskih integracija", rekao je Sijarto i podvukao da će se dalje unapređenje saradnje između Srbije i Mađarske nastaviti preko brojnih zajedničkih aktivnosti u mnogim oblastima, kao i da će se podići na nivo strateškog partnerstva.

Srbija i Mađarska potpisale dva memoranduma

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo je jedanaesto zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, a kojim su predsedavali ministarka privrede Anđelka Atanasković i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto. Nakon zasedanja Zajedničke komisije, Atanasković i Sijarto potpisali su Protokol sa 11. zasedanja, dok su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i Sijarto potpisali Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske radi produbljivanja saradnje dve zemlje o uspostavljanju Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana. Takođe je potpisan i Memorandum o razumevanju između ''Elektroprivrede Srbije'' i mađarske elektro-energetske kompanije ''MVM Energetika Zartkurun Mukudo Rezvenitarsasag''. Događaju su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Budimpešti Ivan Todorov i ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter.

Vučić sa Bregu: Sadržajan razgovor o regionalnim pitanjima

Vučić je razgovarao danas s generalnom sekretarkom Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu. "Veoma sadržajan razgovor sa generalnom sekretarkom RCC Majlindom Bregu o svim važnim regionalnim pitanjima", napisao je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije" uz fotografiju sa Bregu.

"Napredak svih naših društava u najvećoj meri zavisi od političke i ekonomske saradnje u regionu i zahvalan sam RCC i Bregu na posvećenom i odgovornom radu po tim pitanjima", dodao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja