PREMIJERKA BRNABIĆ O PROMENI USTAVA: Nikada do sada nije bilo javnih rasprava, nadam se širem društvenom konsenzusu
Foto: Printscreen/RTS

sednica skupštine srbije

PREMIJERKA BRNABIĆ O PROMENI USTAVA: Nikada do sada nije bilo javnih rasprava, nadam se širem društvenom konsenzusu

Politika -

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u parlamentu da će promene Ustava u oblasti pravosuđa, koje vode u pravcu evropskih integracija, ali se prvenstveno rade zbog građana, poboljšati kvalitet njihovog života i nada se uspostavljanju šireg društvenog konsenzusa.

Brnabić je kazala da je o predlogu promena Ustava javna rasprava trajala 18 meseci i izrazila nadu da će skupština, koja je insistirala da se nađe minimalni zajednički imenitelj, kako bi se postigao što veći društveni konsenzus kako da se izmeni Ustav u oblasti pravosuđa, postići takav dogovor i da će se tako ući u referendum.

Ona je istakla da je Srbija danas pokazala koliko je drugačija zemlja u odnosu na pre, recimo 10 godina, i koliko je postavila visoko standarde u oblasti promene Ustava.

"Nikada do sada nije bilo javnih rasprava, neko je radio na izmenama ustava u zatvorenom krugu, građani su izlazili na referendum bez praktičnog znanja šta se menja i on je bio više nego upitan", rekla je premijerka.

Sada, kaže Brnabić, ko god da dođe na vlast, ne može ići ispod tog standarda, dakle mora da postoji široka javna rasprava, saglasnost Venecijanske komisije, da i drugi potvrde da je sve urađeno po svetskim i evropskim normama i da građani znaju o čemu odlučuju.

Ona je zahvalila poslanicima zato što su usvojili brojne zakone koji utiču na stanje u oblasti vladavine prava.

Obraćajući se poslanicima, Brnabić je rekla da je promena Ustava veoma važna tema za Vladu Srbije i jedan od tri ključna prioriteta vlade koju vodi.

Podsetila je da su najteže i najzahtevnije ekonomske reforme sprovedene 2014. i 2015. godine i one danas daju rezultate.

Istakla je da se sve reforme koje se sprovode ne rade samo radi evropskih integracija, već pre svega radi poboljšanja kvaliteta života građana Srbije, a u tom smislu, navela je da je važno ojačati vladavinu prava.

U tome su izmene Ustava u oblasti pravosuđa jedna od najvažnijih karika, navela je Brnabić.

Premijerka je detaljno navela šta je sve urađeno u oblasti borbe protiv korupcije, pomenuvši i hapšenje predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića, kao i u oblasti bezbednosti novinara, ukazujući da je formirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu medija sa kojom se ona jednom mesečno sastaje kako bi proverila stanje.

"Bezbednost i zaštita medija je meni važna, jednom mesečno se sastajem sa to grupom da vidim kakav je napredak napravljen i da vidim šta vlada može da učini", rekla je premijerka.

Kada je reč o ljudskim pravima, Brnabić podseća da je usvojena Strategija o prevenciji i nasilju prema ženama, da je usvojen zakon o rodnoj ravnopravnosti, navodeći da nadležno ministarstvo i dalje nastavlja svoju ambicioznu agendu.

Sednici prisustvuju i ministarke pravde Maja Popović, evropskih integracija Jadranka Joksimović, ljudskih i manjinskih prava Gordana Čomić, kao i predstavnici pravosuđa.

Na početku sednice, predsednik Skupštine Ivica Dačić obavestio je članove parlamenta da su poslanici SPAS-a Aleksandra Šapića pristupili poslaničkoj grupi SNS.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track