00:15

PRVE MLADIĆEVE REČI NA SUĐENJU U HAGU: Sudija ga pitala da li može da prati postupak, evo šta je odgovorio

PRATITE UŽIVO NA KURIRU IZ MINUTA U MINUT

RATKU MLADIĆU DOŽIVOTNA: Bivši komandant VRS osuđen na kaznu doživotnog zatvora VIDEO

Politika -

* Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica

* Sin Darko pratio presudu iz posebne prostorije

* Na početku ročišta, Mladić potvrdio da može da prati izricanje presude na jeziku koji razume. Delovao opušteno

BEOGRAD/HAG - Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, danas u 15 sati objavilo je drugostepenu presudu Ratku Mladiću. Proces protiv Mladića traje već 26 godina, otkada je podignuta prva, tada objedinjena optužnica protiv njega i Radovana Karadžića.

OVDE UŽIVO MOŽETE PRATITI IZRICANJE PRESUDE RATKU MLADIĆU

Ratko Mladić
foto: EPA/Jerry Lampen

16.20 - Generalu Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora. Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, potvrdio je njegov sin Darko Mladić.

Ovom pravosnažnom presudom žalbeno veće je, uz suprotno mišljenje predsednice tog petočlanog veća sudije Prisca Matimba Niambe odbilo Mladićevu žalbu po svim osnovima. Žalbu tužilaštva u odnosu na jedinu tačku optužnice po kojoj je Mladić bio oslobođen za genocid nad muslimanima u šest opština takođe je odbijena.

07:04

PRAVOSNAŽNA PRESUDA RATKU MLADIĆU U HAGU: Nije kriv za genocid u 6 opština BiH

Sudija Niambe je imala suprotno mišljenje u odnosu na druga četiri člana žalbenog veća, u vezi sa svim osnovima žalbe kojima je Mladićeva odbrana osporavala prvostepenu presudu. Mladić je osuđen na doživotni zatvor jer je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Žalba tužilaštva u odnosu na jedinu tačku optužnice po kojoj je Mladić bio oslobođen za genocid nad muslimanima u šest opština takođe je odbijena.

Sudija Niambe je imala suprotno mišljenje u odnosu na druga četiri člana žalbenog veća, u vezi sa svim osnovima žalbe kojima je Mladićeva odbrana osporavala prvostepenu presudu.

Mladić je osuđen po 10 tačaka optužnice: - po tački 2 za genocid u Srebrenici, - po tački 3 za zločin protiv čovečnosti, - po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva, - po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva, - po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja, - po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva, - po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva - po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja - po tački 10 osuđen je zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratvoanja i - po tački 11 zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Ratko Mladić
foto: EPA/Jerry Lampen

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica. Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata (UZP), a za jedan od njih koji se odnosi na šest opština je oslobođen. Osuđen je zbog udruženih zlocinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

Osuđen je na doživotni zatvor jer je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sudija Niambe rekla je da se ova pravosnažna presuda prema stattutu ima odmah izvršiti.

1 / 5 Foto: EPA/Jerry Lampen

16.06 - Sudija: Odbija se žalba Mladića u vezi sa UZP. Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je odbilo navode žalbe Ratka Mladića na prbvostepenu presudu koji se tiču dokaza u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom, njegovom namerom da se on izvrši i drugim zaključcima prvostepene presude kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

suđenje Ratku Mladiću
foto: IRMCT Printscreen

Predsednica petočlanog Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu sudija Prisca Matimba Niambe, rekla je da je ovaj stav veće zauzelo uz njeno suprotno mišljenje kao i od zaključka veća u vezi sa "terorisenjem" Sarajeva. Presuda se čita po tačkama presude i tačkama žalbe.

15.46 - Na početku ročišta, Mladić je potvrdio da može da prati izricanje presude na jeziku koji razume.

00:15

PRVE MLADIĆEVE REČI NA SUĐENJU U HAGU: Sudija ga pitala da li može da prati postupak, evo šta je odgovorio

U sudnici je i Mladić lično, kao i pravna savetica odbrane Luisa Peta Bagot , dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Poslušajte prve Mladićeve reči u sudnici

Ratko Mladić
foto: AP/Peter Dejong

15.45 - Počelo izricanje presude sa 15 minuta zakašnjenja. U Hagu je počelo izricanje drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću sa 15 minuta zakašnjenja usled tehničkih problema sa ozvučenjem.

Ratko Mladić
foto: EPA/Jerry Lampen

Sažetak presude čita predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe, a članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni Ngums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj. Neki od učesnika postupka prate sednicu putem video konferencijske veze.

Ratko Mladić
foto: EPA/Jerry Lampen

Prenos ove sednice emituje se sa pola sata zakašnjenja. Čitanje presude počelo u 15 sati, a javnost može da je preti od 15.30.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Ratko Mladić
foto: EPA/Jerry Lampen

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim deloima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

15.35 - Prve slike Mladića iz haške sudnice.

1 / 11 Foto: EPA/Jerry Lampen

15.20 - Kapetan Dragan Vasiljković: Njegovo hapšenje naša je velika ljaga i sramota!

01:33

KAPETAN DRAGAN: Oni su promenili definiciju genocida jer im tako odgovara, u Srebrenici nema ubijenih žena ni dece

On je dodao i da treba da nas bude sramota jer ćemo Mladića zaboraviti kao što smo zaboravili i druge koji trule po tuđim kazamatima.

presuda, Ratko Mladić
foto: Printscreen/Youtube/Kurir TV

15.10 - Advokat Lukić: Ratko nikad ne brine o sebi i nikad se ne žali. Psihički je kao kamen, nepokolebljiv i stamen, a fizički kao grančica. Nikad mi se ne žali da nije dobro a onda mi se onesvesti u sudnici.

Lukić je objasnio i zašto danas nije u haškoj sudnici. On je pojasnio da je reč o proceduralnim razlozima i da je odbrana dvaput reagovala kod Tribunala da se presuda odloži međutim to nije bio slučaj. Lukić je rekao da je ovo apsurd i da je ovo prvi put u njegovoj karijeri da nije u sudnici sa svojim branjenikom.

presuda, Ratko Mladić
foto: Printscreen/Youtube/Kurir TV

15.05 - Atmosfera u Lazarevu, selu u kojem je uhapšen general Mladić.

02:18

KOMŠIJE IZ LAZAREVA MOLE SE BOGU ZA MLADIĆEVO OSLOBOĐENJE: Kurir televizija na licu mesta: Molimo se Svetom Vasiliju za PRAVDU!

15.00 - Počelo izricanje presude generalu Mladiću sa odloženim prenosom od 30 minuta.

14.38 - Hoće li presuda Mladiću uticati na srpski narod? Gosti u studiju su Branko Lukić, Mladićev branilac, zatim Ljiljana Bulatović Medić, novinarka i publicista, i kapetan Dragan Vasiljković.

Branko Lukić
Branko Lukićfoto: Printscreen/Youtube/Kurir TV

Advokat Lukić je naglasio će današnja presuda biti presuda Mladiću ali i da se iz navoda optužnice vidi da je namera i da ta presuda bude presuda čitavom narodu.

00:58

ADVOKAT BRANKO LUKIĆ U SPECIJALNOJ EMISIJI: Zvanično je to presuda generalu, nezvanično SRPSKOM NARODU

- Ako drugostepeno veće bude gledalo dokaze, biće slobodan čovek! Ukoliko tu bude politike, ne piše mu se dobro, rekao je generalov branilac Lukić dodavši da što više vremena prolazi, istina sve više izlazi na videlo - rekao je Lukić dodavši da Mladić uopšte nije bio ni u Srebrenici čak ni u BiH u vreme Srebrenice nego u Beogradu gde je razgovarao sa brojnim strancima.

presuda, Ratko Mladić
foto: Printscreen/Youtube/Kurir TV
00:55

PUBLICISTA O RATKU MLADIĆU: On je simbol slobode srpskog naroda, šta god bude borićemo se za istorijsku istinu

presuda, Ratko Mladić
foto: Printscreen/Youtube/Kurir TV

14.30 - Počeo specijal Kurir televizije uoči drugostepene haške presude Ratku Mladiću.

11.13 - SVETSKI MEDIJI O MLADIĆU: Podsećaju da nema prava na novu žalbu, a oslobađanje je neizvesno. Svetski mediji bave se danas izricanjem drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koje je najavljeno za popodne, navodeći da će sud u Hagu potvrditi ili poništiti raniju presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor. Britanska agencija Rojters ocenjuje da će se sa izricanjem presude "staviti tačka" na poslednje suđenje za "genocid na teritoriji BiH pred sudom Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju". Sudije će u 15 časova poceti sa čitanjem presude.

Prva slika Ratka Mladića posle 16 godina skrivanja bila je ona iz Specijalnog suda na dan njegovog hapšenja 26. maja 2011. Dvanaest sati ranije, zorom, lociran je u Lazarevu, selu nadomak Zrenjanina, u kući jednog rođaka. Vest da haški begunac više nije na slobodi prvo su preneli hrvatski mediji, da bi zvanična potvrda kasnije stigla iz Beograda.

"U ime RS obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIA i služba za otkrivanje ratnih zločina", izjavio je Boris Tadić, nekadašnji predsednik Srbije.

Ratko Mladić optužen je pre potisivanja Dejtonskog sporazuma i to za: genocid, zločine protiv čovečnosti u BiH, protiv civilnog stanovništva kao i za držanje pripadnika mirovnih snaga.

Druga optužnica stiže krajem 1995. godine, a tereti ga za genocid i zločine na području Srebrenice. U leto iduće godine, Pretresno veće MKSJ izdalo je nalog za hapšenje ratnog komandanta Vojske Republike Srpske.

Ratko Mladić, presuda
foto: Canva.com

Usledile su godine potrage i lažnih informacija o njegovom kretanju. Istinitu vest o hapšenju Mladića, Zapad i region dočekali su aplauzom, deo građana Srbije negodovanjem. "Ima u nekoliko gradova okupljanja građana, zasad se to drži pod kontrolom. U Beogradu i Novom Sadu, i još nekim gradovima. Najavljena su neka okupljanja u narednim danima", rekao je Ivica Dačić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova.

Narednih pet dana delilo je Ratka Mladića od izručenja Hagu. Prvo pojavljivanje u sudnici – kratko salutiranje, odbijanje da sasluša optužnicu, a potom molba da zbog zdravstevnog stanja veće bude strpljivo s njim.

"Ja sam general Ratko Mladić. Ja sam se rodio na čisti ponedeljak 1943. godine", istakao je general Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske.

U maju 2012. počelo je suđenje generalu Mladiću, a zahtev odbrane da se oslobodi krivice i pusti na slobodu je odbijen. Tokom četiri godine suđenja saslušano je gotovo 600 svedoka i izneto 10.000 dokaznih predmeta. Prvostepena presuda doneta je u novembru 2017, a Mladić udaljen iz sudnice zbog komentarisanja postupka. "Sve je ovo čista laž", izjavio je tada Mladić. Presuda je izrečena posle duže pauze tokom koje je Mladiću pozlilo.

Ratko Mladić, presuda
foto: Canva.com

"Sudsko veće osuđuje Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora", pročitao je sudija Alfons Ori.

Ratko Mladić poslednju deceniju je u Hagu. Uoči odlaska u pritvor imao je četiri želje – jagode, televizor, neku Tolstojevu knjigu i da poseti ćerkin grob.

Rođen je 1943. godine u selu Božanovići kod Kalinovika, u Bosni i Hercegovini. Vojnu akademiju završio je u Beogradu, a službovao je u Makedoniji i Prištini. Komandu u Kninu preuzima 1991, godinu kasnije u Sarajevu. Bio je i komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track