SNIMAK RATKA MLADIĆA IZ AUTOBUSA: Evo kako se na snimku obraća muslimanskom stanovništvu VIDEO
Foto: printscreen

SNIMAK RATKA MLADIĆA IZ AUTOBUSA: Evo kako se na snimku obraća muslimanskom stanovništvu VIDEO

Politika -

General Ratko Mladić rođen je u selu Božanovići kod Kalinovika. Od 1965. je bio oficir Jugoslovenske narodne armije do njenog raspada 1992. Uhapšen je 26. maja 2011. godine u selu Lazarevu kod Zrenjanina.

Haški tribunal osudio ga je na doživotnu kaznu zatvora.

U jednom od snimaka koji kruži Jutjubom vidi se njegovo obraćanje muslimanskom stanovništvu koje napušta područje Srebrenice:

- Dobar dan, ja sam general Mladić, ne bojte se ništa, želim vam srećan put. Do viđenja! - govorio je Mladić muslimanskim civilima u autobusima, na šta su mu oni svaki put zahvaljivali, vidi se na snimku.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track