12:18

ISTORIJSKO OBRAĆANJE VUČIĆA SB UN! MOĆNA PORUKA SVIM SRBIMA: Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta! (VIDEO)

SEDNICA SB UN

ISTORIJSKA PORUKA PREDSEDNIKA SRBIJE! Izgleda da niko nije počinio zločin nad Srbima POGLEDAJTE OBRAĆANJE ALEKSANDRA VUČIĆA

Politika -

Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi
pokazujete nepoštovanje prema Srbiji - poručio je predsednik Srbije sa sednice SB UN našim građanima

Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, ali je Viši sud u Beogradu doneo odluku da izručenje Verice Radete i Petra Jojića nije saglasno sa međunarodnim pravom, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sinoćnjoj sednici Saveta bezbednosti UN.

Na početku svog izlaganja, on je rekao da će prvo govoriti o odnosima Srbije prema Mehanizmu, a potom o radu tog tela.

- Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to još uvek nije desilo. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji - kazao je Vučić.

Krojenje pravde

On je istakao da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

- Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik Mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta. Njihov slučaj je povezan sa slučajem Vojislava Šešelja, a on je svoje odslužio u Hagu - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom i da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića nije saglasno sa međunarodnim pravom.

- Podsećam vas da je Republika Srbija Tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju, želim da vas sve podsetim na to da je Francuska odbila sličan zahtev za izručenje svoje državljanke zbog nepoštovanja suda, zato što to francuski zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji - kazao je predsednik.

Vučić je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna druga zemlja, koja je bila uključena u rat, to nije uradila.

- Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda: Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora i na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni - kazao je Vučić.

Na kraju svog izlaganja, predsednik Srbije je istakao da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu. On je pozvao Mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da kriminalizuje našu zemlju.

- Okrenuti smo budućnosti, a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u celom regionu: „Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike“, zaključio je Vučić.

Odgovor Hrvatima

Sednica Saveta bezbednosti UN bila je posvećena radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Hrvatski predstavnik je u svom govoru Srbe u jednom trenutku nazvao đavolima.

- U ovom regionu je postojao jedan veliki koncentracioni logor u Jasenovcu i mislim da svi znaju ko je bio đavo - odgovorio mu je Vučić u replici na kraju zasedanja SB UN.

kurir.rs

Bonus video:

12:18

ISTORIJSKO OBRAĆANJE VUČIĆA SB UN! MOĆNA PORUKA SVIM SRBIMA: Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track