OGLASILA SE SUPRUGA RATKA MLADIĆA: Mislim da je on čovek za neko drugo društvo, pravednije i humanije
Foto: EPA/Jerry Lampen, Printscreen YT

nakon izricanja presude

OGLASILA SE SUPRUGA RATKA MLADIĆA: Mislim da je on čovek za neko drugo društvo, pravednije i humanije

Politika -

Bosiljka Mladić, supruga bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske i haškog osuđenika Ratka Mladića, nakon izricanja presude kazala je da Mladić nije zaslužio kaznu koja mu je presuđena.

Kako je navela, on je i kao čovek i kao vojnik visokomoralan i pravedan.

- Nije zaslužio takvu kaznu. Ratko je i kao čovek i kao vojnik visokomoralan, pravedan. On je za neka druga vremena, ali valjda će jednom doći i ti dani koji će posvedočiti da mu nisu presudili ni po pravu, ni po pravdi. Mislim da je on čovek za neko drugo društvo, pravednije i humanije. Uvek je isticao rad. Imali smo divnu porodicu, i slogu i razumevanje. Za godišnjicu braka uvek bi našao neki način da mi pokloni neki cvet - rekla je Bosiljka Mladić.

Ratko Mladić
foto: EPA/Jerry Lampen

Kako kaže, drugostepena presuda kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora bila poslednji udarac od kojeg će se porodica teško oporaviti.

- Sada, ali samo za sada, ova nepravedna odluka suda je najdublji žig - rekla je Bosiljka Mladić.

Ona je izrazila uverenje da će se o generalu Mladiću jednog dana drugačije pisati.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Mladić je osuđen po 10 tačaka optužnice: - po tački 2 za genocid u Srebrenici, - po tački 3 za zločin protiv čovečnosti, - po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva, - po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva, - po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja, - po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva, - po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva - po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja - po tački 10 osuđen je zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratvoanja i - po tački 11 zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica. Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata (UZP), a za jedan od njih koji se odnosi na šest opština je oslobođen. Osuđen je zbog udruženih zlocinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track