KURTI PROVOCIRAO BRNABIĆEVU NA SAMITU ZAPADNOG BALKANA U TIRANI: Evo kako mu je srpska premijerka odgovorila
Foto: Printscreen/Tanjug

težak sastanak

KURTI PROVOCIRAO BRNABIĆEVU NA SAMITU ZAPADNOG BALKANA U TIRANI: Evo kako mu je srpska premijerka odgovorila

Politika -

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je sastanak u okviru Samita Zapadnog Balkana u Tirani bio teži nego što je očekivala, navodeći da je više predstavljao uvod u predstojeće događaje, među kojima je i dijalog Beograda i Prištine, nego što se govorilo o regionalnim temama.

Brnabić je novinarima rekla da je pokušala da se fokusira na dobre rezultate i saradnju u regionu, a da je "neko drugi" razgovor prebacivao na teren politike.

- Ali ako želite da govorite o politici, onda smo tu da kažemo činjenično stanje, ali i da je saradnja važna - rekla je Brnabić.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/Tanjug

Na pitanje da li je razgovarala sa Aljbinom Kurtijem uoči sastanka, premijerka je rekla da je do razmene mišljenja došlo na samom sastanku:

- Bilo je razmene mišljenja na samom sastanku, bilo je tu nekih provokacija ali dobio je adekvatan odgovor. Rekla sam da mi nismo ravnopravni partneri i da tu postoji velika razlika - rekla je premijerka.

Na pitanje koje su to ideje bile i kakav je bio odgovor, premijerka kaže da nije sigurno koliko može o tome da govori, jer se sve dešavalo iza zatvorenih vrata, ali je, kaže, bilo u njegovom maniru da sve počinje od njega i nove administracije. Govorio je o tome kako "ne može više ovako da se sarađuje" nego u durgačijem formatu u kome su "Kosovo i Srbija jednaki partneri". Premijerka mu je, kaže, odgovorila da to nije moguće i da postoje velike razlike, Srbija je suverena država, a tzv. Kosovo nije, i da je takve stvari najbolje ostaviti za dijalog.

Naime, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na Samitu Zapadnog Balkana kome prisustvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zatražio je danas da se redefiniše CEFTA sporazum u kome bi tzv. Kosovo bilo tretirano kao država, saznaje Tanjug. Kurti je takođe pozvao Srbiju da prizna tzv. Kosovo.

Na te provokacije mu je odgovorila premijerka koja je rekla da aktuelni format dobro funkcioniše i da ne postoji nijedan pravni argument da se bilo šta menja, jer je Kosovo deo Srbije.

Brnabićeva je podsetila Kurtija da Kosovo ne priznaje pet članica EU, da nije član UN i da u tom smislu sigurno ne može imati drugačiji status od postojećeg.

Na to je replicirao Kurti sa pitanjem: "Šta ćete da uradite, je l' hoćete da nas okupirate?", a Brnabić mu je odgovorila: "Kako mislite da okupiramo sopstvenu teritoriju?".

Na Samitu su pored premijerke učestvovali i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ali i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track