MILOVAN DRECUN U PULSU SRBIJE: Da je NATO probio odbranu Košara, imali bi kopneni napad sa 100.000 NATO vojnika
Foto: Kurir TV

svedočenje

MILOVAN DRECUN U PULSU SRBIJE: Da je NATO probio odbranu Košara, imali bi kopneni napad sa 100.000 NATO vojnika

Politika -

Bitka na Košarama postala je sinonim za odbranu otadžbine u novijoj istoriji. Karaulu Košare napale su jedinice OVK potpomognute NATO snagama i regularnim vojnim formacijama Albanije. Tokom 67 dana natčovečanske borbe odbranjena je državna granica.

Danas kada obeležavamo tačno 22 godine od kada je završena bitka za karaulu Košare, o simbolu natčovečanske odbrane Srbije govorio je Milovan Drecun nekadašnji ratni reporetro RTS-a i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Gospodine Drecun, prošle su 22 godine od početka bitke na Košarama koju pamti svaki Srbin. Srpski vojnici su se hrabro, neustrašivo i junački suprotstavili brojnijem i jačem protivniku, ne mareći za svoj život?

- Bio je krajnje nepovoljan odnos snaga, neprijatelj je izabrao i trenutak i teritoriju i napao. Izvršena je koncentracija snaga OVK, oružanih snaga Albanije i NATO. Uočeno je da su minibacačku i artiljrijsku vatru vodili italijanski i francuski oficiri. Tu akciju su vodili pod imenom "Strela". Kad anisu uspeli da probiju odbranu Košara probali su na Paštriku. Kada nisu ni to uspeli da urade postalo je jasno da nas vojnički nisu porazili, i tek onda, zahvaljući našem otporu, kad je postalo jasno da ne mogu kopneno da uđu, onda je Ahtisari došao. Da su na tu porazili i da su probili odbranu Košara i li Paštrika, imali bi kopneni napad sa oko 100.000 ljudi. Bili su spremni da nas vojno poraze i okupiraju, i onda ne bi bilo ni Rezoluciju 1244. Ti momci su svojim žrtvovanjem dali tapiju na Kosovu. Naša je obaveza da ih sve pamtimo i da ne dozvolimo da nam niko otme Kosovo i Metohiju.

04:51

Drecun

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track