ŠTO VAŽI ZA GOTOVINU, NE VAŽI ZA STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA! DUPLI ARŠINI HAGA: Izmenjena praksa da bi osudili srpske bezbednjake
Foto: EPA/AP/Michael Kooren

SRBIN SI, KRIV SI

ŠTO VAŽI ZA GOTOVINU, NE VAŽI ZA STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA! DUPLI ARŠINI HAGA: Izmenjena praksa da bi osudili srpske bezbednjake

Politika -

Izricanjem presude bivšim čelnicima Državne bezbednosti Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću, u sredu u Mehanizmu za krivične sudove u Hagu, propali su višedecenijski pokušaji da se državnom vrhu u Beogradu pripiše direktna krivica za rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Bezbednjaci su dobili po 12 godina za pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu, odakle je, po slovu optužnice, proterivano i ubijano nesrpsko stanovništvo, dok nije dokazana veza sa događajima u Baranji, Zapadnom Sremu, Krajini i Slavoniji u Hrvatskoj, kao i u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Sanskom Mostu i Trnovu u BiH, niti da su bili deo udruženog zločinačkog poduhvata. Presudu zbog smrti nije dočekao nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević, dok je bivši lider Srbije Milan Milutinović oslobođen, kao i načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić.

07:14

KOVAČ U USIJANJU DANA: Haško tužilaštvo KIDNAPOVALO Todorovića! Pod PRISILOM potpisao priznanje o krivici Srba

Advokat Zoran Živanović kaže, za "Novosti", da je veoma važno što je dokazano da Simatović i Stanišić nisu bili deo udruženog zločinačkog poduhvata:

- Videćemo šta će tačno pisati u celokupnoj presudi kada bude objavljena. Celokupno gledano, za Hrvatsku i BiH osuđeni su lideri Srba sa tih područja poput Radovana Karadžića i Milana Martića, ali ne i političari iz Beograda. Ova presuda Stanišiću i Simatoviću je baš ono što je reklo Apelaciono veće koje je posle prvostepene oslobađajuće presude vratilo postupak na početak, a to je da je bilo grešaka u presudi u delu koji se odnosi na Bosanski Šamac. Za ovaj zločin su osuđeni lokalni Srbi, a Simatović i Stanišić jer su im pomagali. Presuda je u suštini jedan kompromis, da se opravda njihov dosadašnji boravak u zatvoru.

Dvojac bezbednjaka je osuđen, jer je znao za zločine u Šamcu, ali nije dokazana njihova veza sa paravojnim formacijama - Škorpioni, Dobrovoljačka garda, Šešeljevci... Oni su, kako je obrazloženo, angažovali instruktore da obučavaju Crvene beretke, ali nije dokazano da su pripadnici ove jedinice počinili zločine.

04:54

ADVOKAT LUKIĆ U USIJANJU DANA: U Hagu SVE MOŽE, oni uništavaju dokaze! To je slepo crevo sudstva

PLENKOVIĆ: NISMO ZADOVOLJNI

U slučaju Simatovića i Stanišića palo je 98 odsto optužnice, a to što nisu krivi za događaje u Hrvatskoj, nije se dopalo političarima u Zagrebu.

- Verujemo da će u žalbenom postupku Rezidualni mehanizam uzeti u obzir njihovu ulogu na adekvatan način. Dakle, pozdravljamo ovaj deo, ali, s obzirom na njihovu ulogu u devedesetim godinama, ne možemo reći da možemo biti zadovoljni i da je donesena pravedna presuda - rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

kurir.rs/Novosti

Bonus video:

02:29

KAD NISI KRIV, 12 GODINA JE MNOGO: Advokat Toma Fila o presudi Stanišiću i Simatoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track