KURTI PROTIV OTVORENOG BALKANA: Sasuo salvu uvreda na Vučića i Srbiju, po njemui to je incijativa za uticaj Rusije i Kine
Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

provokacija

KURTI PROTIV OTVORENOG BALKANA: Sasuo salvu uvreda na Vučića i Srbiju, po njemui to je incijativa za uticaj Rusije i Kine

Politika -

BEOGRAD - Premijer Kosova Aljbin Kurti je ocenio danas u Prištini da inicijativa "Otvoreni Balkan" više liči na inicijativu za uticaje sa istoka u regionu, posebno iz Rusije i Kine."Ne mogu reći da sam oduševljen imenom "Otvoreni Balkan", budući da je tamo lider Srbije (Aleksandar Vučić) koji se ne suočava sa prošlošću svoje zemlje i samog sebe", rekao je Kurti.

On je naveo i da "Otvoreni Balkan“ više liči na "Otvoreni Balkan za uticaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine", i kao za, kako je naveo "autokratiju, korupciju, ratne zločince..." Prema njegovim rečima, glavni problem Zapadnog Balkana je neuspeh srpskog lidera da se suoči sa prošlošću.

Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti
foto: EPA/Kenzo Tribouillard, Ana Paunković

Kurti smatra da bi zajedničko tržište trebalo da znači demokratizaciju i vladavinu prava, te naglasio da je to nemoguće "sve dok Srbija ne prihvata kriminalnu prošlost".

Vučič i premijeri Albanije i Sverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev nedavno su dogovorili inicijativu "Otvoreni Balkan".

Govoreći o odnosima Kosova i Albanije, Kurti je rekao da su to bratski odnosi.

"Kosovo i Albanija, gradjani obe zemlje imaju bratske odnose, dok političarima, bili oni premijeri poput Edija Rame i mene ostaje samo da zastupam volju i interes gradjana", rekao je on.

Upitan o mogućoj smeni ministrarke inostranih poslova Donike Gervala Švarc, kratko je odgovorio - "ne".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track