BELE RUŽE I ZASTAVA SRBIJE ZA OPROŠTAJ OD LAZANSKOG: Đurić, Vesić, Marić, Da Vinča na komemoraciji, porodica neutešna (FOTO)
Foto: Stefan Stojanović

iznenADA PREMINUO U 71. GODINI

BELE RUŽE I ZASTAVA SRBIJE ZA OPROŠTAJ OD LAZANSKOG: Đurić, Vesić, Marić, Da Vinča na komemoraciji, porodica neutešna (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Komemoracija ambasadoru Srbije u Rusiji i novinaru Miroslavu Lazanskom održana je danas u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, u prisustvu porodice, prijatelja i saradnika.

1 / 28 Foto: Stefan Stojanović

Komemoracija je počela u Ministarstvu spoljnih poslova u 10.30. Lazanski će biti sahranjen u 13 časova na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana.

Na komemoraciju su među prvima došli ambasador Marko Đurić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, novinari Milomir Marić, Ljiljana Smajlović, Vesna da Vinča, neki od ministara u Vladi Srbije, pojedini penzionisani pripadnici Vojske Srbije, poštovaoci, prijatelji...

Miroslav Lazanski, komemoracija, Milomir Marić
foto: Stefan Stojanović

- Miroslav Lazanski je bio novinar kog je narod voleo. Bio je omiljen u vreme kad mi novinari još nismo znali kakva će retkost jednog dana biti da čitaoci vole novinare", rekla je na komemoraciji Ljiljana Smajlović, bivša urednica lista Politika, za koji je Lazanski pisao.

Miroslav Lazanski, komemoracija
foto: Stefan Stojanović

Dodala je da ljubav čitalaca nije zaradio "kako to danas čine kolege koje političkim besom raspaljuju masu". "On nije nudio resantiman, nije pozivao na revanšizam, nije koristio danas popularne 'klozetske metafore', nije pisao ništa što nije moglo da se objavi u porodičnim novinama kakve su Politika", rekla je Smajlović. Urednik u Politici Aleksandar Apostolovski je rekao da je "Laza jedan od majstora novinarstva koji je odlučio da nikada neće pisati dosadno i da će tu ideju zaštititi svojim imenom i prezimenom". "Sva novinska pravila prilagodio je sebi i tajfunskom snagom svog talenta i upornosti odlučio je da umesto sadržaja teksta glavna tema bude on sam", rekao je Apostolovski.

Biografija

Rođen je u Кarlovcu 18. septembra 1950. godine. Gimnaziju "Jovan Dučić" završio je u Trebinju, a Pravni fakultet u Zagrebu. Кarijeru novinara počeo je kao student u zagrebačkom Poletu, da bi nastavio pišući za Vjesnik, Danas i Start. Dok je bio u Zagrebu pisao je za Politiku Ekspres i NIN. U martu 1991. godine Lazanski dolazi u Politiku, da bi 1996. prešao u Večernje novosti, odakle se vratio u Politiku 2001. godine. Imao je kolumnu i u grčkom listu Кatimerini i u japanskom Dajmond vikli. Izveštavao je sa ratišta u Bejrutu, iz rata Iraka i Irana, Avganistana, iz Čečenije, Zaira, Jemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Кrima. On je u diplomatskoj misiji u Moskvi bio od sredine 2019, a od 2016. do 2019. godine bio je poslanik Skupštine Srbije. ;

Lazanski je u diplomatskoj misiji u Moskvi bio od sredine 2019, a od 2016. do 2019. godine bio je poslanik Skupštine Srbije. Pisao je za mnoge listove iz Srbije i regiona, a izveštavao je sa ratišta u Bejrutu, iz rata Iraka i Irana, Avganistana, iz Čečenije, Zaira, Jemena, Libije, Sirije, Somalije, s Кrima...

Podsetimo, novinar, vojni analitičar i ambasador Miroslav Lazanski umro je iznenada u sredu u Beogradu, u 71. godini. Za sobom je ostavio suprugu Tamaru i sina Aleksandra.

Porodica Miroslava Lazanskog

1 / 7 Foto: Stefan Stojanović
Miroslav Lazanski, komemoracija, Vesna da Vinča
foto: Stefan Stojanović

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track