DVOJE SRPSKIH DRŽAVLJANA NA BEZBEDNOM: Aleksandar i Marko iz Avganistana evakuisani u Taškent HRABRO SU SE DRŽALI
Foto: Printscreen/Twitter

SPASENI

DVOJE SRPSKIH DRŽAVLJANA NA BEZBEDNOM: Aleksandar i Marko iz Avganistana evakuisani u Taškent HRABRO SU SE DRŽALI

Politika -

Ministarstvo spoljnih poslova kaže da čini sve da iz Avganistana izvuku i Milku Damjanović, jedinu iz Srbije koja je ostala tamo

Srpski državljani Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji rade za jednu međunarodnu firmu u Avganistanu, evakuisani su iz te zemlje koja je sada pod kontrolom talibana, potvrđeno je juče po podne iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Upravo smo od njih dvojice dobili potvrdu da su, po uspešnom evakuacionom letu, organizovanom od strane Nemačke, bezbedno sleteli u Taškent. Zahvaljujemo nemačkim partnerima i svima koji su pomogli u evakuaciji naših državljana. Nastavićemo praćenje njihovog kretanja. Takođe, nastavljamo s naporima da u najkraćem roku izvedemo evakuaciju jedine naše državljanke Srbije u Avganistanu - naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova.

talibani, Avganistan
foto: EPA

Prethodno je i Siniša Pavić, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, koja je nadležna i za Avganistan, rekao da su u kontaktu sa Milkom Damjanović. Kako je objasnio, i proces njene evakuacije ide u dobrom smeru.

- Ona je humanitarac pri jednoj NVO i u nešto drugačijoj je situaciji, na drugom kraju države - rekao je juče Pavić.

On je otkrio da su se Pribak i Cvejić hrabro držali sve vreme.

Kabul, Afganistan, avion
foto: Printscreen/Twitter

- Hrabrost i staloženost te dvojice momaka bile su veoma značajne u celoj situaciji - rekao je Pavić.

Dodao je da su im talibani u jednom trenutku bili na vratima.

- Bilo je trenutaka u kojima smo svi skupa bili zabrinuti za njihov život - naveo je Pavić.

Iako su vojni avioni za evakuaciju diplomata i civila juče ponovo počeli da lete sa međunarodnog aerodroma u Kabulu, dan nakon haotičnih scena i otkazivanja komercijalnih letova, tokom dana talibani su saopštili da privremeno suspenduju sve letove sa tog aerodroma.

Katarska televizija Al Džazira izvestila je da su jedinice talibana prišle aerodromu i ispalile nekoliko hitaca upozorenja kako bi rasterale ljude koji su se tamo okupili. Prethodno su otkazani svi komercijalni letovi sa kabulskog aerodroma, dok je svim avionima na tranzitnim letovima preporučeno da promene rutu i ne preleću preko teritorije Avganistana.

I. Ž./ Foto/Source:Printscreen/Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track