VOKEROV NOVI PLAN ZA ALBANCE: Da li se ZLOČINAC vraća na mesto zločina? Ivica Dačić i Milovan Drecun u Usijanju dana
Foto: Kurir

kurir televizijA

VOKEROV NOVI PLAN ZA ALBANCE: Da li se ZLOČINAC vraća na mesto zločina? Ivica Dačić i Milovan Drecun u Usijanju dana

Politika -

Bivši šef Misije OEBS na Kosmetu i jedan od glavnih kreatora prevare o navodnom masakru civila u Račku, zbog kojeg je SR Jugoslavija bombardovana, Vilijam Voker predložio je osnivanje pokreta za ujedinjenje albanske dijaspore, u cilju dobijanja rezervisanih mesta u parlamentima država u kojima žive.

Obraćajući se albanskoj dijaspori, on je predložio da vodi pokret za ujedinjenje svih Albanaca koji žive u inostranstvu i poziva ih da zaborave postojeće razlike i podele koje muče dijasporu.

Šta se krije iza novog plana najpoznatijeg albanskog lobiste? Da li je Voker imao zadatak da od slučaja Račak napravi nove Markale?

O ovoj temi govoriće gosti "Usijanja dana": Ivica Dačić predsednik Skupštine Srbije i Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju. Urednica i voditeljka emisije je Jelena Pejović.

Usijanje dana, Ivica Dačić, Milovan Drecun
foto: Kurir

- Vokerova karijera je takva da je uvek bio čovek za specijalne zadatke, eksponent grupe Olbrajt, Holbruk, on ga je progurao za šefa Verifikacione misije za KiM, a pre toga je bio u Slavoniji i Baranji, a pre u Salvadoru, toje ono što Amerika nezvanično radi preko CIA, kaže Dačić.

04:15

DAČIĆ: Voker je uvek lobirao za Albance

- O Račku je rekao da je to masakr i pre nego što je obavljena istraga,a oni nisu uzimali u obzir istragu naših organa, nisu prihvatili analizu barutnih čestica. U Račku je bila samo jedna žena, ona se tamo najžešće borila.A to je bilo povod za bombardovanje. Vokerova uloga je bila potpuno jasna, a kasnije se posle penzionisanja bavio regionom, kao mnogi drugi koji imaju svoje interese i pomagali albansku stranu, on se odavno politički aktivirao, kaže Dačić.

Usijanje dana, Ivica Dačić, Milovan Drecun
foto: Kurir

- On je mnogo novca primio od Albanaca, a nisu ga tek tako zvali "kasapin iz Salvadora", on sad hoće da objedini albance , da napravi pokret Albanaca u zemljama regionu, on kaže da oni dobijaju mnogo novca a da to kontroliše njihova elita. On tu vidi mogućnost da zaradi još novca, a po meni neko je osmislio da njega nametne za vođu tog političkog pokreta da usmerava političke procese u regionu albanske. Treba videi kako će se dalje odvijati ova priča, a ne treba zaboraviti d aje albanska dijaspora dala ogroman novac za OVK, kaže Drecun.

- Voker je reorganizovao OVK i sprečavao našu vojsku da ih napada, kaže Drecun.

Usijanje dana, Milovan Drecun
foto: Kurir

- Mi smo bili napravili grešku i nismo bezbedosno pokrili Račak, i to je iskorišćeno, pretpostavljam, da se ti ljudi preobuku u civile, Vokerova uloga je bila poptuno jasna, a pitanje koja je njegova uloga danas, da li je to neka šira ideja. Čuo sam da je Bajden skoro primio delegaciju oko 10-tak Albanaca uglednih, kaže Dačić.

- Kad je Karli del Ponte proradila savest rekla je da joj je prećeno smrću ako kaže istinu o Račku. Istina se prirkivala i u SB UN. U Sekretarijatu SB UN je postojao tim koji je dopisivao srpske zločine a umanjivao zločine nad Srbima. Izveštaj Satiša Nambijara je povučen, isto je povučen i deo izveštaja iz Račka, kaže Drecun.

06:23

DRECUN: Voker je dobio mnogo novca od Albanaca

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track