SKANDAL: Hag i haški lobi guraju svoje laži u udžbenike! Fila: Ovo neće ući u knjige poštenih profesora
Foto: Profimedia AFP, Aleksandar Jovanović Cile, AP, AP Peter Dejong

prekrajanje istorije

SKANDAL: Hag i haški lobi guraju svoje laži u udžbenike! Fila: Ovo neće ući u knjige poštenih profesora

Politika -

Nastavnici istorije imali su obuku o korišćenju arhive Haškog tribunala za pisanje budućih knjiga. Stručna javnost upozorava da je ovo pokušaj stvaranja nove istorije

U Beogradu je prošle subote održana radionica za nastavnike istorije iz Srbije o korišćenju arhive Haškog tribunala i Mehanizma za krivične sudove s ciljem kreiranja nastavnih materijala. Radionicu je organizovao upravo Međunarodni rezidulani mehanizam za krivične sudove, koji je pravni naslednik Haškog tribunala, i Udruženja za društvenu istoriju Euroklio.

Ako se uzme u obzir činjenica da je Tribunal u gotovo svim slučajevima ratnih zločina na prostoru bivše SFRJ osudio Srbe, dok za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom skoro da niko nije odgovarao - bilo da je reč o prostoru Hrvatske, BiH ili Kosova - opravdana je bojazan šta će tačno u budućnosti učiti deca u našoj zemlji.

Prema rečima sagovornika Kurira, ovo je pokušaj stvaranja "nove istorije", odnosno nastavak propagande da su Srbi krivi za sve.

usijanje dana, Toma Fila
foto: Kurir

Advokat Toma Fila, koji je branio nekoliko optuženih pred Tribunalom, kaže da je ideja ovoga vrlo jasna - ono što nije uspeo Tribunal sa svojim presudama, sada se ulazi u drugu fazu - donošenje zakona u regionu kojim treba da ubede svet da su Srbi krivi i stvaranje nove istorije.

- Ovo bi bio pokušaj da se nametne istorija onako kako oni hoće da je vide, pre svega SAD. Ovo neće ući u knjige poštenih profesora, verujem da neće da zaživi u Srbiji, a kod drugih... Država treba da se pobrine oko toga, da ide svuda i objašnjava. Ovo je borba - kaže Fila za Kurir.

Vremenska distanca

Istoričar Čedomir Antić iz Naprednog kluba navodi da je ovde reč o jednom propagandnom potezu koji ima za cilj da građanima Srbije stavi do znanja da će Haški tribunal i dalje neposredno, voljom svojih političkih vlasnika i finansijera, uticati na njihove živote i državu.

Čedomir Antić, Branko Lukić, usijanje dana
foto: Kurir

Ljiljana Raković, nastavnik istorije u Zemunskoj gimnaziji, koja je zajedno sa akademikom Ljubodragom Dimićem pisala udžbenik istorije za 8. razred, kaže da je država odobrila devet udžbenika za ovaj razred i da je u svakom na drugačiji način obrađen raspad SFRJ. Za događaje iz neposredne prošlosti, kaže ona, potrebna je vremenska distanca.

- Ovo što se događa danas još uvek nije postalo istorija, jer nije prošla ni vremenska distanca, niti su poznati uzroci određenih događaja, jer nam dokumenta nisu dostupna. Kako možete da objasnite slučaj Račak, ili Markale, ili Srebrenicu ukoliko ni međunarodna stručna javnost o tome još uvek nije donela svoj istorijski sud.

SRPSKA RADIKALNA STRANKA

Posledice mogu biti nesagledive

Srpska radikalna stranka (SRS) upozorila je da nevladine organizacije ne smeju da se mešaju u državni posao izdavanja udžbenika za školarce.

- Pre nekoliko dana nevladine organizacije organizovale su u Beogradu radionicu za nastavnike istorije o korišćenju arhiva Haškog tribunala. Cilj ove radionice je kreiranje nastavnih materijala, odnosno priprema nastavnog materijala za udžbenike istorije po meri Haškog tribunala - ocenili su radikali i dodali da je ovo skandal koji može proizvesti nesagledive posledice po srpske nacionalne interese.

PREDRAG MARKOVIĆ

NVO šema za izvlačenje para

Usijanje, Bojan Dimitrijević, Predrag Marković
foto: Kurir

Istoričar Predrag Marković smatra da je posredi „samo“ NVO šema da se uzme novac od stranih sponzora.

- Nastavnici ne stignu da ispredaju kraj 20. veka jer te lekcije stižu na kraju godine. U stručnim školama je mali fond časova istorije, a u gimnazijama se đaci uveliko spremaju za prijemne.

KAKO SE DELILA PRAVDA PRED TRIBUNALOM

Srbi

109 optuženih

63 osuđeno

6 doživotnih

58 na 975,5 godina zatvora

3 oslobođena

+ 9 osuđenih u Sudu BiH (procesi koji su transferisani iz Haga) na 163 godine

* Srbi ukupno osuđeni na 1.138,5 godina zatvora

Hrvati

33 optužena

8 oslobođenih krivice

2 preminula pre kraja procesa

4 povučene optužnice

20 osuđenih na

294 godine zatvora

Bošnjaci

9 optuženih

3 oslobođeni krivice

1 preminuo pre kraja procesa

5 osuđenih na ukupno

42 godine zatvora

Albanci

8 optuženih

7 oslobođenih krivice

1 osuđen na

13 godina zatvora

Makedonci

2 optužena

1 oslobođen krivice

1 osuđen na

12 godina zatvora

Katarina Blagović/ Kurir.rs

Štampano izdanje 28.08.2021.
foto: Kurir

DANAS JE VELIKA GOSPOJINA Dnevne novine Kurir čitaocima poklanjaju ikonu USPENJE PRESVETE BOGORODICE sa zlatotiskom i molitvom

Kurir, poklon
foto: Promo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliku Gospojinu, jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen vaznesenju presvete Bogorodice. Tim povodom, danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon ikonu USPENIJE PRESVETE BOGORODICE sa zlatotiskom i molitvom.

Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest jer se ovaj dan se smatra praznikom majki i dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja