PETAR PETKOVIĆ: Atmosfera u Briselu svaki put neprijatna, od ovih razgovora zavisi nastavak dijaloga
Foto: Kancelarija za KiM

napeto

PETAR PETKOVIĆ: Atmosfera u Briselu svaki put neprijatna, od ovih razgovora zavisi nastavak dijaloga

Politika -

BEOGRAD/BRISEL - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je svaki put u Briselu atmosfera neprijatna, ali da je srpska delegacija tu da se bori za srpske interese, ali i za poštovanje i implementaciju svih dogovorenih sporazuma.

Kako je rekao, u naredna dva dana Beograd će insistirati na pet važnih tema - formiranju ZSO, nestalima, pravosudju, energetici i slobodi kretanja, a istakao je da je Srbija uvek spremna za dijalog i da ima konstruktivan pristup, navodi se na sajtu Kancelarije za KiM.

Miroslav Lajčak, Petar Petrović
foto: Kancelarija za KiM

On je izjavio da će od ovih razgovora sa prištinskom delegacijom zavisiti i nova runda dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u prištini Aljbina Kurtija.

Petković je novinarima u Briselu rekao da će novi sastanak biti zakazan ukoliko Priština pokaže spremnost da ide dalje.

Petar Petković
foto: Printscreen RTS

"Srbija je ta koja insistira na dijalogu i ima konstruktivan pristup kao i da je uvek spreman za njega", rekao je Petković.

Dodao je da za napredak i razvoj "u ekonomskom i svakom smislu, Beograd, Priština i sve države u regionu moraju da saradjuju".

Govoreći o formiranju ZSO Petković je kazao da je to srce Briselskog sporazuma i da na njemu počivaju i dijalog i svi sporazumi postignuti u Briselu, ali da je prošlo 3.063 dana kako nije formirana.

On je kazao da Beograd insistira i na pitanju nestalih.

"I dalje se traži i insistiramo da bude pronađeno 1.639 lica i zbog toga smatramo da to nije političko već civilizacijsko pitanje koje posebno opterećuje odnose Beograda i Prištine", rekao je Petković.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track