UNIFORME U ŠKOLI: Evo šta su prednosti nošenja školskih uniformi
Foto: Promo

Obrazovanje

UNIFORME U ŠKOLI: Evo šta su prednosti nošenja školskih uniformi

Edukacija -

U prethodnom tekstu predstavljena je kontroverzna tema nošenja uniformi u školama. Ovde u detaljima obrazlažemo razloge koje zagovornici nošenja uniformi navode:

1. Kohezija i jednakost

Školske uniforme znače da svi učenici nose odeću iste cene i brenda. Ovo pomaže u tome da đaci jedni druge doživljavaju kao jednake – u učenju, kao i u igri. Uniforme brišu sve unapred stvorene predrasude o tome šta treba oblačiti za školu i, kao rezultat toga, šalju jasnu poruku jednakosti i zajedništva.

Sva deca sveta trebalo bi da budu ravnopravna, bez obzira na pol, boju kože ili socioekonomsko poreklo. Uniforme to jasno stavljaju do znanja i još od najmlađeg školskog uzrasta formiraju kod dece ispravne stavove o tome da svi imamo jednaka prava.

edukacija
foto: Promo

2. Identitet grupe

Kada vide da su obučeni isto kao i njihovi vršnjaci, deca razvijaju jak osećaj pripadnosti. Koncept grupnog identiteta učenicima omogućava da se osećaju kao deo nečega većeg od njih samih ne poništavajući pri tome njihovu individualnost. Naprotiv, njihova lična dostignuća postaju deo jednog velikog cilja i oni osećaju da su važni i da doprinose uspehu grupe. Ovo pomaže deci da prepoznaju vrednost rada u korist zajednice, umesto da se usredsrede samo na svoje potrebe i ciljeve.

3. Povećana sigurnost

Školske uniforme pomažu nastavnicima i školskom osoblju da identifikuju ko je učenik, a ko to nije, čak i sa veće udaljenosti. To im olakšava da brinu o sigurnosti učenika i o tome da ne napuštaju školsku zgradu ili dvorište. Takođe, i osoblju i samim učenicima lakše je da identifikuju bilo koga ko je na školski posed stupio kao uljez.

edukacija
foto: Promo

Povećana bezbednost je takođe razlog zašto su školske uniforme dobre za izlete i učenje napolju. Decu koja nose školske uniforme lakše je uočiti i pratiti među velikim brojem ljudi.

4. Jednakost kodeksa oblačenja

Kada u školi nema uniformi, otvara se potreba za formiranjem dugačkih spiskova neprihvatljivih varijacija odeće, koje školsko osoblje mora svakodnevno da proverava.

edukacija
foto: Promo

Takvi kodeksi oblačenja često su oštriji za devojčice nego za dečake, pa se pod lupom nalazi sve, od dužine sukanja do širine naramenica. Štaviše, primena pravila oblačenja često znači slanje dece u kancelariju pedagoga ili direktora radi utvrđivanja da li su prekršili kodeks odevanja.

Ovo ne samo da stvara atmosferu nepoverenja i prkosa u školi, već predstavlja i gubitak dragocenog vremena i za nastavnike i za učenike.

5. Smanjen potencijal za nasilje

Jedna od najvećih prednosti nošenja školskih uniformi jeste to što ova praksa dovodi do smanjenja vršnjačkog nasilja u školama. Nažalost, samostalni izbor odeće (bilo da izbor pravi roditelj ili samo dete) može školskim nasilnicima ponuditi više motiva za vređanje, podsmevanje ili čak fizičko povređivanje.

edukacija
foto: Promo

Nošenje školske uniforme briše podele i jasno uočljive razlike i stvara osećaj zajednice i jednakosti. Vaše dete pri tome i dalje ima sve mogućnosti da svoju individualnost pokaže tamo gde će biti negovana i podstaknuta – na časovima koje vodi stručno osoblje.

6. Pojednostavljena jutarnja priprema

Školske uniforme su prava dragocenost za roditelje koji svakoga jutra pripremaju decu za školu. Kada vaša deca nose školske uniforme, izbeći ćete neprijatnost situacija u kojima ćete primoravati dete da promeni neprikladnu odeću ili nervozno gledati na sat dok ono bira šta će da obuče.

7. Sigurnost i praktičnost

Škole vode računa o tome da uniforme budu prikladne za vreme i uslove učenja. Jednostavna školska uniforma eliminiše mogućnost da se spotaknu o široke farmerke, umoče duge rukave u svoj umetnički projekat ili da se prehlade u dvorištu u pretankoj haljini.

8. Manje ometanja tokom nastave

Gledanje u to šta drugi učenici nose ili zabrinutost oko toga da li imaju dovoljno dobru odeću može deci odvratiti pažnju od časova. A kada modni trendovi i praćenje stilova postanu važniji od obraćanja pažnje na ono o čemu je reč na času, obrazovanje i napredak će početi da trpe.

9. Obucite se za profesionalni uspeh

Školske uniforme podstiču učenike da shvate važnost oblačenja za uspeh i na primeren način doprinose njihovom stavu i ponašanju u školi.

Kada u glavi naprave vezu između uniforme i učenja, sam proces oblačenja za školu pomaže deci da u najranijem uzrastu formiraju osećaj odgovornosti i shvate važnost predanog rada.

Kao što vidite, mnogo je prednosti školske uniforme.

Naše Ministarstvo prosvete takođe se zalaže za ideju uvođenja školskih unofrmi, a u našoj zemlji ima škola koje propisuju nošenje školskih uniformi – praktičnu i modernu kombinaciju polo majica i pantalona, odnosno sukanja. Mnoge brige sa kojima se danas suočavaju učenici i njihovi roditelji nestaju ili se smanjuju kada deca pohađaju školu bez potrebe da brinu o tome šta će svakoga dana obući, kako će se njihov stil uklopiti sa stilovima ostalih učenika i da li će njihovi izbori naići na podsmeh vršnjaka.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track