MLADI MIGRANTI UPISUJU FAKULTET: 2 mladića iz Avganistana, 1 iz Libije i devojka iz Burundija u Srbiji će steći visoko obrazovanje
Ilustracija, Foto: Profimedia

UKUPNO 175 SE ŠKOLUJU KOD NAS

MLADI MIGRANTI UPISUJU FAKULTET: 2 mladića iz Avganistana, 1 iz Libije i devojka iz Burundija u Srbiji će steći visoko obrazovanje

Društvo -

BEOGRAD - Šefica predstavništva Komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Frančeska Boneli izjavila je danas da od početka 2016. godine deca izbeglice u Srbiji imaju pristup svim nivoima obrazovanja, najveći broj dece pohađa osnovnu školu, a manji broj njih srednje obrazovanje.

U saopštenju se navodi da UNHCR poziva međunarodne aktere da ulože napore kako bi srednjoškolsko obrazovanje za decu i omladinu izbeglice bilo garantovano, s obzirom na to da je stopa upisa izbeglica u škole i univerzitete i dalje kritično niska..

U UNHCR smo veoma zadovoljni što je ove godine ostvaren značajan pomak kad je reč o tercijarnom obrazovanju, sa upisivanjem četvoro izbeglica na fakultet – dva dečaka iz Avganistana, devojke iz Burundija i dečaka iz Libije, naglasila je Boneli, navodi se u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Promo

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je trenutno približno 175 izbeglica uključeno u obrazovni sistem, a UNHCR sa partnerskim organizacijama aktivno prati i podržava obrazovanje nešto više od 20 mladih izbeglica u srednjim školama, 140 u osnovnim školama, četvoro studenata i približno petoro izbeglica u školama za odrasle.

Kad je reč o visokom obrazovanju, ove godine su po prvi put izbeglice koje nisu iz regiona upisale državne fakultete u Srbiji.

Nastavićemo da promovišemo uključivanje izbeglica i tražioca azila u tercijarno obrazovanje i udružićemo snage sa Vladom u toj oblasti. To će omogućiti mnoge nove, velike korake i rešenja u životima onih koji su bili primorani da napuste svoje domove, zaključila je Boneli.

Na Svetskom forumu izbeglica 2019. godine, Vlada Srbije naglasila je svoju potpunu posvećenost uključivanju dece i mladih iz izbegličke populacije u visoko obrazovanje, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja