Najnovije vesti

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE UTVRDILO PREKRŠAJ: Učiteljici iz Novog Pazara KAZNA DO 150.000 DINARA
Foto: Printscreen

nakon skandala u osnovnoj školu u Novom Pazaru

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE UTVRDILO PREKRŠAJ: Učiteljici iz Novog Pazara KAZNA DO 150.000 DINARA

Društvo
18:35h

Adeli Melajac Karaahmetović, učiteljici OŠ "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru, koja je 1. septembra umesto državne himne "Bože pravde" u školi pustila takozvanu bošnjačku himnu "Ja sin sam tvoj", zaprećena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara zbog prekršaja u primeni propisa upotrebe himne, saznaje Kurir.

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave rekli su za Kurir da je sadržina upravnog inspekcijskog nadzora bila primena propisa kojima je uređena oblast izgleda i upotrebe grba, zastave i himne te da je utvrđen prekršaj.

- Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, zbog uočenih nepravilnosti u primeni propisa kojima je uređena oblast izgleda i upotrebe grba, zastave i himne, upravna inspekcija naložila je direktoru osnovne škole izvršenje mera koje se odnose na pravilnu primenu napred navedenih propisa. Nepostupanje odgovornog lica nadziranog organa po naloženim merama sankcionisano je kao prekršaj - naveli su iz ministarstva i dodali:

Novi Pazar, Adela Karaahmetovic Melajac, OŠ Rifat Burdžević Tršo
foto: Printscreen/Facebook/Sandžaknews

- Povreda propisa kojima se uređuje izgled i upotreba grba, zastave i himne Republike Srbije, kao i upotreba nacionalnih simbola i znamenja pripadnika nacionalnih manjina, sankcionisana je kao prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u nadziranom subjektu, a čiju visinu u svakom pojedinačnom slučaju određuje prekršajni sud prilikom izricanja novčane kazne.

Iako je učiteljica Adela Melajac Karaahmetović u nedelju bila na informativnom razgovoru u Policijskoj upravi u Novom Pazaru nadležno tužilaštvo još nije saopštilo koja joj se sve krivična dela stavljaju na teret i po kojim članovima zakona može biti kažnjena. Nezvanično, kazne se kreću od otkaza pa čak i do toga da će se onaj ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji kazniti se zatvorom od šest meseci do pet godina, kako je navedeno u članu 317 Krivičnog zakonika.

Iz Višeg javnog tužilštva u Novom Pazaru Kuriru je rečeno da će tužilaštvo dati saopštenje za javnost nakon završetka predistražnog postupka, a iz Ministarstva prosvete da je inspekcijski nadzor prosvetne inspekcije u toku.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja