SKANDAL! ALBANCI NAPRAVILI HAOS U PRIŠTINI: Napali šeficu suda za zločine terorističke "OVK"
Brza reakcija policije Privođenje demonstranta, Foto: AP/Visar Kryeziu

uzvikivali parole protiv Specijalnog suda

SKANDAL! ALBANCI NAPRAVILI HAOS U PRIŠTINI: Napali šeficu suda za zločine terorističke "OVK"

Politika -

Poseta predsednice Specijalnog suda za zločine terorističke "OVK" Ekatarine Trendafilove Kosovu počela je ometanjem konferencije za medije i protestima koji su organizovani ispred hotela u kom je bio sastanak s predstavnicima civilnog društva.

Okupljeni su uzvikivali parole protiv Specijalnog suda, a na papirima kojima su mahali pisalo je da je „sramota braniti genocid koji je počinila Srbija“, da ne može postojati sud za suđenje pripadnicima jedna nacionalne zajednice, a tražila se i saradnja sa institucijama Kosova, a ne samo Srbije.

Konferencija za novinare Trendafilove privremeno je prekinuta, jer su se pred njom pojavile dve osobe praveći buku i prekidajući njeno obraćanje. Jedan od demonstranata nazvao je Trendafilovu predstavnicom nepravednog suda koji pokušava da „promeni istoriju Kosova“.

Trendafilova je rekla da joj je žao što ne govori albanski da bi razumela demonstrante. Odmah nakon upada kosovska policija je uhapsila osobe koje su ometale konferenciju. Na automobilima Euleksa stavljen je natpis „non grata“ (nepoželjan).

Ona je izjavila da će mandat tog suda sa sedištem u Hagu biti operativan do trenutka kad Savet Evrope obavesti institucije u Prištini da su svi istražni postupci pred Specijalizovanim komorama okončani. Trendafilova je u Prištini podsetila da su Specijalizovana veća za Kosovo osnovana nakon sve većih navoda da su se ozbiljni zločini dogodili u kontekstu sukoba na Kosovu od 1998. do 2000. i da nisu istraženi, te da njihovi počinioci nisu krivično gonjeni, uprkos mnogim suđenjima koja su se dogodila pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za bivšu Jugoslaviju.

DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

Mnogo urgentnih pitanja

U Briselu je juče nastavljen dijalog Beograda i Prištine o Kosovu. Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je da postoji mnogo urgentnih pitanja o kojima će se razgovarati u novoj rundi dijaloga.

- Ima mnogo urgentnih pitanja o kojima ćemo razgovarati i nadam se da ćemo pronaći razumevanje za dalje - napisao je on na Tviteru. Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Besnik Bislimi i Petar Petković sastaju se i danas u okviru dijaloga u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track