IZGUBILI KOMPAS! ĐILAS REKAO NE EVROPSKOJ UNIJI: Opozicija zvala evroposlanike u pomoć, a sad im ni oni ne valjaju!
Foto: Beta/Miloš Miškov, Beta/Milan Obradović

Nisu zadovoljni predlozima EU

IZGUBILI KOMPAS! ĐILAS REKAO NE EVROPSKOJ UNIJI: Opozicija zvala evroposlanike u pomoć, a sad im ni oni ne valjaju!

Politika -

Nacrt dokumenta o izbornim uslovima u Srbiji - koji su predložili Fajonova, Bilčik, Kukan i Falkenštajn - naišao na odbijanje dela opozicije koju predvodi lider SSP. Tvrde da neće staviti svoj potpis

Iako je deo opozicije okupljen oko lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa zvao poslanike Evropskog parlamenta da posreduju u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima, sada im ni oni ne valjaju!

Naime, taj deo opozicije nije zadovoljan predlozima iz EU, ističući da neće potpisati predloženi nacrt dokumenta o izbornim uslovima. U nacrtu stoji da je predviđeno da se dogovor o radnom dokumentu postigne 17. i 18. septembra, kada su najavljeni novi razgovori u Beogradu.

Dokument je fokusiran na dve primarne teme, a to su ravnopravan pristup medijima i integritet izbornog procesa. Između ostalog, predviđa se privremena promena sastava RIK kako bi se vratilo poverenje u izborni proces, zatim smanjivanje limita za donacije, uspostavljanje ograničenja za troškove kampanje, kao i formiranje privremenog nadzornog tela u kojem bi bili ljudi iz REM i predstavnici opozicije.

Dragan Đilas
foto: ATA Images

- Javni medijski servis dužan je da za vreme izborne kampanje svim proglašenim kandidatima i proglašenim izbornim listama pod jednakim uslovima obezbedi odgovarajuće vremenske intervale za njihovo političko oglašavanje - piše u nacrtu i dodaje se da su svi emiteri dužni da se pridržavaju Zakona o elektronskim medijima, koji obavezuje na striktno, istinito i nepristrasno izveštavanje.

Međutim, deo opozicije odmah je ustao protiv predloga iz EU. Đilas je juče među prvima izjavio da će odbiti predloge predstavnika Evropskog parlamenta jer, kako navodi, nisu prihvatljivi za građane Srbije. On tvrdi da predlog "ne sadrži jasne mehanizme koji bi omogućili poštovanje zakona, čije je sprovođenje neophodno da bismo imali slobodne izbore". Kaže i da će o svim primedbama izvestiti evroparlamentarce.

Vuk Jeremić
foto: Marina Lopičić

I iz Narodne stranke Vuka Jeremića odbijaju predloge iz EU tvrdeći da je ponuđeni predlog "veoma uopšten i bez konkretizacije", dok šef Dveri Boško Obradović smatra da se mnogo pitanja ostavlja nedefinisanim.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović takođe je kritikovao nacrt dokumenta o izbornim uslovima rekavši da praktično nema o čemu da se izjasni jer "u sporazumu skoro da nema nijednog rešenja".

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da je u dokumentu dosta toga diskutabilnog, ali je dodao da "Tanja Fajon ne može da pobedi umesto nas".

Evropski parlament
foto: Profimedia

Podsetimo, posrednici Evropskog parlamenta u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima su Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Eduard Kukan i Knut Falkenštajn.

Jelena Vukoičić

Opozicija se zapravo plaši izbora

Politička analitičarka Jelena Vukoičić ocenjuje da Đilas i njegova stranka žele da se predstave mnogo jačim nego što jesu, ali da bi izbori pokazali njihovu pravu snagu, te da zato izbegavaju izbore.

- Sve što rade iz bivšeg Saveza za Srbiju, čitava ta priča o bojkotu nije imala veze sa izbornim uslovima nego s njihovim slabim rejtingom - ocenjuje Vukoičićeva.

Ona ističe da nisu tu bitni evroparlamentarci i da im je sadašnja vlast ponudila mnogo, više nego bilo koja druga demokratska vlast, ali da su njihovi zahtevi nerealni, poput ministarstva za izbore, te se onda oni povuku kad se ne ostvare njihove želje. Zato je sve ovo, kako kaže, jedna jako mučna situacija.

Jovan Mladenović/ Foto/Source:Nikola Anđić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track